Wpis z mikrobloga

Mireczki, chcę przesiąść się z windowsa na linuxa, żeby poznać to środowisko, chodzi mi też o wygodniejsze podejśce do programowania. Korzystałem kiedyś z minta i ubuntu ale tak bardziej casualowo, raczej jako niedzielny user. Które distro będzie najlepsze do nauki - manjaro(arch) czy fedora?
#linux #manjaro #arch #fedora
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matrix929: Na archowych systemach masz zawsze najnowsze pakiety (co nie znaczy, że najlepsze), więc zależy czy jesteś nastawiony na nowości, czy stabilność. No i jakich narzędzi używasz. Bo tak się podniecają tym waylandem w nowej fedorze, a może ona jeszcze powodować problemy z niektórymi starszymi aplikacjami.
  • Odpowiedz
@matrix929: A to już ci wyjdzie w praniu. Niestety z doświadczenia wiem, że na windzie trochę dłużej działa bateria, chociaż na jednym z moich laptopów (mega starym T60) z 60% żywotności wytrzymuje podobnie.
  • Odpowiedz
  • 1
@matrix929 na początek ubuntu/mint, jeśli do nauki linuxa to manjaro ;) poznasz system dość mocno i nauczysz się czytać docsy mocno ale solidne podstawy linuksa się przydadzą więc jednak ubuntu.
Minta nie lubię od kiedy chciałem zaktualizować kernel w obrębie tej samej gałęzi i wyskoczyło powiadomienie na pół ekranu mówiący że jeśli to zrobię to będzie apokalipsa i wszyscy umrzemy. Debile.
  • Odpowiedz