Wpis z mikrobloga

#silownia #mikrokoksy #zdrowie

Orientuje się ktoś czy w wieku 25 lat da się jeszcze naprostować niewielką skoliozę? Jest mała na tyle, że wykryto mi ją dopiero jak miałem 22 lata i generalnie nie powoduje żadnych problemów... poza tym, że lewa strona żeber wystaje mi troszkę bardziej od prawej i trochę mnie to denerwuje (myślałem, że to po prostu genetyczna asymetria a może to być od tej lekkiej skoliozy także). Jest bodaj w odcinku lędźwiowym i serio niewielka patrząc po RTG.
  • 13
  • Odpowiedz
@Duzy_Dziki_Zwierz: Ale może jest jakiś fizjo na wykopie i powie czy jest w ogóle sens ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam zajebiście złe doświadczenia z lekarzami, ortopedami to już w ogóle i wolałbym bez powodu im wizyt nie nabijać. I tracić mojego własnego czasu przy tym.
  • Odpowiedz
@blondeblossom: Ostatni lekarz u którego byłem (renomowany), miał dla mnie tylko informację, żeby skoliozę olać, ale za to przestać trenować, bo na starość będę sflaczały ( ͡° ͜ʖ ͡°) Taki #!$%@? fachowiec.
  • Odpowiedz
@Khaine: ćwiczenia które odciążają kręgosłup, czyli pływanie (byle nie żabką), wszelkiego rodzaju zwisy, podciągania, ściąganie drążka do klatki. unikaj przysiadów, martwego ciągu, wyciskania żołnierskiego i wszystkiego co daje dodatkowy nacisk na kręgosłup. i warto też przy wadach postawy wzmacniać mięśnie brzucha i dolnej części pleców
  • Odpowiedz
@Zabek05: Gdyby martwe i przysiady pogarszały sprawę, to mój kręgosłup wyglądałby teraz jak S. Nie mają raczej wpływu innego niż trzymanie kręgosłupa w pionie przez wzmacnianie prostowników. I tak też mi powiedziała babka, która pierwsza u mnie skoliozę zauważyła - że dzięki temu, że mam duże i mocne mięśnie pleców, to ta skolioza zatrzymała się na takim niskim poziomie.
  • Odpowiedz
@dungeon_of_despair: Ja mam 5% tego ( ͡º ͜ʖ͡º) Tylko wizualnie bym wolał mieć symetryczne żebra - na plecach nie widać, bo za mała odchyłka. Ale żebra rzucają cień i po cieniu widać, że jedno jest o jakieś 5mm dalej wysunięte.
  • Odpowiedz