Wpis z mikrobloga

Troszkę się uczę #webdev i chciałem nauczyć się gita. To znaczy wiem, że jest od groma poradników, jak to wysyłać na githuba itp. jednak chciałem ogarnąć repo na zewnętrznym serwerze. W panelu mojego hostingu mam taką możliwość, więc wygenerowałem sobie tam repozytorium, wszystko fajnie, ale jak się do niego dostać, by ustawić żeby śledził zmiany w plikach na serwerze, dodawać odpowiednie commity itp.

Link do wygenerowanego pustego repo:

#git
  • 4
@pro666full: Ten cgit to chyba jakieś mocno niszowe narzędzie. Naukę lepiej zacznij od pracy z czymś dobrze udokumentowanym, np. github albo bitbucket - tam po utworzeniu repo dostajesz nawet gotowy kod kopiuj/wklej do konsoli, a poza tym korzysta z nich mega duża społeczność, więc znajdziesz zawsze pomoc, i w ich manualach, i w googlach, i na stackoverflow, i nawet na wypoku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pro666full: +1 za to, co powiedział @ppawel, a także pamiętaj, że git to nie tylko zewnętrzne repozytorium, ale sama wiedza jak z niego korzystać lokalnie.
Branch, Merge Rebase, Commit - te rzeczy powinieneś poznać w pierwszej kolejności