Wpis z mikrobloga

tak jak obiecałem tutaj, dziś wieczorem wstęp do PORADNIKA POCZĄTKUJĄCEGO WEBDEVELOPERA. Traktujcie to jako odcinek zerowy, chciałbym tym tekstem przesiać tych w gorącej wodzie kąpanych.

#webdevbasic - mój tag #webdev #programowanie #css #html #www #freelancer

1. Czy jest sens zabierać się za temat.

2. Od czego zacząć

3. Skąd wiedza?

tutaj mogę już polecić:
https://code.tutsplus.com/pl/categories/web-development – najlepsze co może być – tutoriale i kursy online. Oczywiście, można googlować, ja jednak polecam sprawdzone źródła. Są też podobne tutki gdzieś na oficjalnych stronach WebGod’ów.

SPRAWDZONE ŹRÓDŁA

Dlatego też, aby zniechęcić część przyszłej mej konkurencji, #rozdajo #zadarmo.
jQuery. Tworzenie animowanych witryn internetowych – wyjaśnione na przykładach działanie i anatomie funkcji jquery wraz z tutorialami np. animowane menu itp. cieniutka, przydatna pozycja. Jak to opanujesz, to zawsze będziesz miał otwartą zakładkę https://jquery.com/ podczas kodowania, aby jedynie wybierać funkcje z listy.

http://devdocs.io/css/ - fajnie spisane CSSy wraz z przykładami. Jest tam w sumie wszystko, pokategoryzowane.

Musisz niestety już się zapoznać też z:
https://github.com/ - tworzymy projekty wspólnie lub samemu, w pełni online
http://stackoverflow.com/ - jak czegoś nie potrafisz rozwiązać, tam jest rozwiązanie

4. Pierwszy projekt (w sensie dla ciebie, zebys sobie nie pomyslal, ze klientowi kod z jquery.com wcisniesz ;p)

O czym pamiętać?

Ów zalozony projekt rob etapami, między robieniem tutoriali a czytaniem ebooka, po trochu. Poczytaj np. o zmianie kolejnosci elementów na warstwach strony i się pobaw, ukryj menu, w-------l na ‘position: absolute; left: 0; right: 0;’ i wczuj się w ten CSS. Niestety podstawy MUSISZ nauczyć się sam. A nie nauczysz się inaczej, niż w praktyce.

5. Future

Na koniec kolejny argument, aby zacząć projektami/zleceniami jako freelancer. Tak sobie kodowalem i kodowalem po weekendach, nagle w portfolio pojawila się paginacja… z 11 wykonanymi zleceniami w portfolio niewazne co w cv napiszesz. Ja wtedy zlozylem papiery do chyba 10 firm, zaprosila mnie ponad polowa na rozmowe kwalifikacyjna. Na koncu wrecz musialem wybierac między dwiema, a przeciez byłem poczatkujacym frontendowcem bez doswiadczenia. Wynagrodzenie jakie mi zaoferowano – niecale 2k na reke. Kodowalem szablony pod joomle i wordpressa. Jakby szympans opanowal html/css to tez by sobie poradzil xD

P.S. rozdajo robię przez mirkorandom, wysyłam i liczę na uczciwy zwrot kosztow wysyłki ;p
  • 259
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ketorw: dzięki za zawołanie, bardzo spodobał mi się ten wpis, to na prawdę skoncentrowana wiedza na temat entry level into web dev, i ogólnie programowania, poznania tematu i obrania własnej ścieżki :)
  • Odpowiedz
@alegoraco:
Tak, ogólnie robienie czegokolwiek więcej, niż składanie komputerów wymaga angielskiego.
Od razu zaczynaj uczuć się po angielsku bo pisanie zamiennych czy kodu z polskimi wstawkami to jest bardzo zły pomysł.

Programista/koder/informatyk bez angielskiego to jak rolnik bez traktora... i pola.
  • Odpowiedz
@ketorw: ahh zawsze cieszę się jak widzę takie gównowpisy o webdevelopmencie; czytaj: zero praktycznej wiedzy, tylko bardzo ogólne rzeczy. Semantyka kodu to obecnie podstawa, ale gdzie jest mowa o walidacji plików, dostępności, responsywności czy outline? Znasz te pojęcia? jQuery jest obecnie wypierane, ponieważ wszystko da się zrobić za pomocą czystego JS - a nauka jQuery jest szkodliwa, ponieważ później(w JS) jesteśmy zmuszeni do pisania wszystkiego od zera- 'zmuszeni' - wtedy
  • Odpowiedz
@ketorw: pytania:
1. czy w branży nie jest normą używanie frameworków typu Bootstrap?
2. czy (dla klientów) kompatybilność ze średniowiecznymi przeglądarkami jest tak ważna jak mogłoby się to wydawać po przeglądaniu stackoverflow, blogow o webdevie itd?
  • Odpowiedz
@labla
Też poszedłem w tym kierunku, polecam książkę 'zawód tester'. Znalazłem pracę, a właściwie to praca znalazła mnie i to dużo szybciej niż się spodziewałem :)
  • Odpowiedz
@WewnetrznySpokoj: nie stawiam się w roli eksperta, ale opowiem jak to wygląda u mnie
1. Problem z używaniem bootstrapa, kiedy jest się #frontend w korpo leży w designerze. Często po prostu żeby stworzyć to, co narysuje sobie on w Photoshopie na bootstrapie czy np. material design wymaga za dużo pracy, nadpisywania stylów, robi się bałagan i po prostu nie warto.
2. Robiąc komercyjne projekty, nawet takie dla Januszy,
  • Odpowiedz
@radek024: Niestety zgadzam się tutaj z Tobą. Więcej o dobrym starcie i praktykach znajdziemy wpisując w Google "how to become a web developer". Wpis utrzymany w potocznym i dość heheszkowym stylu, co może pomóc zrozumieć pewne rzeczy, ale czy jest przydatny? Mnie nie przekonuje. Prowadziłem za rękę nie jedne osoby w tym kierunku, przeglądałem kursy, które robią i muszę powiedzieć, że najwięcej wiedzy można zdobyć na Free Code Camp.

Wpis
  • Odpowiedz
a co z opłatą za serwer? Dajmy na to, że chcesz sobie tylko poćwiczyć.

@cynamonowa: na tym etapie zbędny, co Ty na tym serwerze chcesz odpalać nie znając htmla ;p

Czy uważasz że 2k na rękę to dużo? Ile według Ciebie będziesz zarabiał za
  • Odpowiedz
@ketorw: Załóżmy że robisz szablon dla Januszpolex Sp. Z.o.o. Jak to robisz? W sensie rysujesz szablon w photoshopie, tniesz go i kodujesz, czy też może kupujesz gotowca i wrzucasz go w koszta dostosowując jedynie np. do wordpressa? Organizacja freelancerskiej pracy to dla mnie największa tajemnica
  • Odpowiedz