Aktywne Wpisy

magdalena-gaska +101
Nauczyłam dziecko szczekać na psy jak te na niego szczekają żeby się nie bał kundli, tak wiem głupie ale działa xd ostatnio jakaś właścicielka kundla się spłakała, że dziecko jej psa denerwuje
Ja uważam, że skoro kundel może mi szczekać na dziecko to dziecko też może szczekac.
Kto ma rację?
#psiarze
Ja uważam, że skoro kundel może mi szczekać na dziecko to dziecko też może szczekac.
Kto ma rację?
#psiarze

źródło: temp_file4905699570349598946
Pobierz

Taki zapis rozumia:
I tutaj np. wstawiam:
Takiego zapisu nie rozumia:
I tutaj np. wstawiam:
Czemu używam zapisu "tablica[i]"? Przecież samo "tablica" powinno zwracać tylko adres zerowego miejsca...
#naukaprogramowania
@Dassault: no i tak jest. tablica[i] jest równoznaczna z *(tablica+i)
oraz nie piszesz o co Ci chodzie
@inplaz: tam chyba powinno być i < 3
Literówka w schemacie, nie pomagasz mi.
Co do wskazywania elementu tablicy to tab[i]==tab+i, można by rzec, że odwołanie przez indeks to odwołanie przez wskaźnik tylko inaczej zapisane
@inplaz: Możesz jaśniej? Dlaczego tak jest?
@Masuq0: To taki schemat na szybko żebyście załapali czego nie rozumiem, ale widzę że jak zwykle w pierwszej kolejności typowy mirek szuka co mógłby u kogoś poprawić, a nie jak pomóc. xD
sam wskaźnik tablicy, odpowiada jakiemuś miejscu w pamięciu np 0x0000 (co by nie była za duża liczba), dodatkowo kompilator wie że to jest np tablica intów, a każdy int ma 4 bajty, czyli kolejne elementy z tablicy mają adresy: [0x0000, 0x0004, 0x0008], więc robiąc wskaźnik tablica + 1 tak na prawdę dostajesz adres do inta na 0x0004,
Nie wiem czy mogę jaśniej bo sam nie wiem do końca czego nie rozumiesz.
tablica to jakieś tam miejsce w pamięci, adres pierwszego elementu, kompilator zna tym elementu, więc zna też jego rozmiar, więc składnia tablica[i] robi to samo co *(tablica+i)
tablica + i - dodaje i * size(typ) do adresu tablicy, np adres tablicy to 0x0000, typ to int, a i to 2, więc:
0x0000 + 2 * size(int) = 0x0000 + 2 *
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
Na początku nie kumałem tego że tablica[i] to jest ten sam zapis co *(tablica = i). W zasadzie to dalej jest dla mnie dziwne. Dzięki za pomoc.
@inplaz: Dzięki, ja tego nie ogarniam bardziej ze strony składni niż sposobu działania. Jeszcze mnie trochę gnębi czemu to jest
Nie sa.
Tak zeby Tobie jeszcze bardziej p-----c - mozesz tez napisac i[tablica] zamiast tablica[i] :)