Wpis z mikrobloga

Wy się jaracie samochodami, a ja uwielbiam oglądać ciągniki na targach rolniczych. Ten Case IH Quadtrac jest po prostu NIESAMOWITY CUDOWNY ACH. WASZE #samochody SIĘ CHOWAJĄ!
6-cylindrowe silniki o pojemności 12,9 l
pojemność zbiornika paliwa to 1900 litrów (w modelu 620 o mocy maksymalnej 690 KM)
16 biegów do przodu i wstecz
wentylowany fotel, kabina 360°, klima, obrotowy fotel
AFS AccuGuide - system automatycznego kierowania ciągnikiem - dokładność do 2,5 cm pomiędzy rzędami
a wszystko to za 1 500 000 zł za używany model z setkami motogodzin :)
#traktorboners #maszynanadzis #cotahannah
H.....a - Wy się jaracie samochodami, a ja uwielbiam oglądać ciągniki na targach roln...

źródło: comment_M8RXoYBkhaRFq5tG0GlCBuyHiExQeLBe.jpg

Pobierz
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hannahalla: Nie mam zielonego pojęcia jak się właściciel nazywa. Firma wysłała to trzeba było jechać. Z tego co pamiętam to było gdzieś pod Elblągiem. W Białymstoku w niczym większym od Fendtow nie siedziałem (pomijając kombajny).
  • Odpowiedz
@Hannahalla: Maszyna robi wrażenie, jej możliwości też. Pracę na nim wyobrażam sobie tak jak na walcu: siadasz w fotelu, włączas gps i jesz śniadanie czytając gazetę;) Miałem okazję jedynie trochę poruszać się po placu a nie sprawdzić w boju:(
@laza: Nie serwisuje maszyn, firma w której pracuje robi urządzenia "nadzorujące" pojazdy.
  • Odpowiedz
  • 1
@meretz Panie, co Pan pierdzielisz. Ciągniki dobiera się do areału. Na 1000 ha mniejszy ciągnik nigdy nie będzie bardziej ekonomiczny niż duży. No chyba, że duży będzie ciągnął zbyt mały sprzęt w stosunku do mocy.

Mniejszy ciągnik spali więcej, bo potrzebuje więcej czasu na obrobienie pola. Sprawdź spalanie takich 7R i Steigera na h, przy wykorzystaniu maszyn dobranych pod moc, i zobaczysz, przelicz sobie z hektarami na h pracy i zobaczysz,
  • Odpowiedz
@jeloo: @Hannahalla: @meretz: Tak was sobie czytam i wyciągam tak ze dwa wnioski.
W UE jest w miarę sztywny przelicznik ile KM potrzeba do obrobienia i 1ha pola. Około 4. Jak masz ciągnik 60KM to jesteś w stanie obsiać 15ha gruntów z zaoraniem i pełną uprawą. To uczciwy przelicznik. Nikt nie kupuje ciągnika by stał pod dachem więc i tak musi pracować bez przerwy. Stąd druga
A.....k - @jeloo: @Hannahalla: @meretz: Tak was sobie czytam i wyciągam tak ze dwa wn...

źródło: comment_I7IXyLDX66xOeMNpADDSrdHp9iY3Vj8T.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Analityk: Bardzo ładne uzasadnienie. Spokojnie, też jestem z biedagospodarstwa, ratuje tylko produkcja zwierzęca. I dobrze mówisz - te bydlaki nie są do przyczep tylko do ciągłej pracy cięższym osprzętem, to w sumie chciałam też przekazać tylko nie jestem pewna czy mi się to udało. Widzę, że logicznie myślisz i mamy nić porozumienia :)
A tak, Xeriona podziwiam za obracaną kabinę, chyba raz czy dwa go widziałam na targach (z tego
  • Odpowiedz
@Analityk: Ten model to 380 koników, seria 5000 ma 500 PS. Ogólnie Xerion 3800 też mi się bardzo podoba, jaram się nim.( ͡º ͜ʖ͡º).
A i obracana kabina jest jako opcja w Xerionie model VC, dopłata to jedynie jakieś 30-40 tyś.zł ;)
  • Odpowiedz