Aktywne Wpisy

ROCKNROLLLA +18
Na dzien kobiet wpadłem do mojej różowej z bukietem kwiatów, później zabrałem ją do restauracji, a na koniec do fajnej miejscówki za miastem. Dziś z okazji "dnia mężczyzn" dostałem życzenia na messenger xD #rozowepaski #logikarozowychpaskow

źródło: Glr_CQTXMAAohs2
Pobierz

Narzuca się działanie propagandowe. Zobaczcie jaką mamy silną flotę, jak ładnie nasze wielkie okręty pływają... Ale coś mi tu nie grało.
W końcu ostatnio zrozumiałem prostą kwestię. Kalibry są o wiele droższe od Granitów. W dodatku granity leżą od lat w magazynach, coraz bardziej są przestarzałe a ich konserwacja kosztuje. W dodatku granit ma dwa razy większą głowicę od Kalibra (1000kg do 500kg).
Kuzniecow i Piotr Wielki mają razem 32 wyrzutnie Granitów. To jest masakryczny firepower. Jestem pewien, że razem z nimi płyną zapasy rakiet (albo już czekają w Tartusie). Tyle tylko, że na rebelsów i IS to jest totalny overkill. W tym momencie przyszła mi do głowy myśl, że to nie ma być bat na szczury, tylko na Turków.
Bo przecież armia turecka w Syrii w żaden sposób nie jest przygotowana do odparcia takiego uderzenia. Więc jeśliby Turcy za bardzo zaczęli dokazywać, to nagle mogłoby się okazać, że ich magazyny, sztaby itp kupują obezwładniające uderzenie tonowymi głowicami.
I to mi się zgadza - to jest cel, dla którego warto byłoby ściągnąć te okręty do Syrii.
#syria #rosjawsyrii #wojna #rosja
Ewentualnie zawsze mogą wejść na morze czarne jeśli planują jakieś ruchy
w tym rejonie. Tu są jeszcze inne miejsca zapalne: Armenia - Azerbejdżan, Gruzja. Posiadanie jedynego lotniskowca na takim małym morzu zmieni sytuację
No i trzeba pamiętać, że o "swobodę żeglugi" raczej będą musieli walczyć na drugiej półkuli i oni to dobrze wiedzą.
@rajwyk: To na Ruskich.
https://www.youtube.com/watch?v=Cp7mM2TP_1A
To ten gazociąg na pokaz robią ?
#januszewojny z tej strony. I chyba moja pomyłka, bo nie płynąłby pod banderą "Antigua Barbuda" z rosyjskimi.
Z drugiej strony kojarzę go, jak pierwszy raz był link, a Kuzniecow był koło wybrzeży Hiszpanii.