Wpis z mikrobloga

Cześć!

Często na Wykopie pojawia się tematyka podatków. Szczególnie ostatnio w kontekście planowanych zmian w sposobie opodatkowania, szczególnie osób prowadzących działalność gospodarczą.

Ponieważ system podatkowy jest dość skomplikowany, to przeciętna osoba na pytanie "czy wiesz, jaki jest stopień twojego opodatkowania?" zrobi wielkie oczy lub odpowie "za wysoki" ( ͡° ͜ʖ ͡°).

Dlatego stworzyłem prosty (5 minut powinno wystarczyć na wypełnienie i analizę) arkusz w Excelu, który policzy CAŁKOWITĄ STOPĘ OPODATKOWANIA!

Mówiąc 'całkowita stopa opodatkowania' mam na myśli opodatkowanie pracy łącznie ze składkami ukrytymi po stronie pracodawcy oraz opodatkowaniem konsumpcji (VAT, akcyza itp.).

Oczywiście nie obyło się bez pewnych uproszczeń, o których przeczytacie już w pliku. W skrócie: arkusz jest dla osób zatrudnionych w oparciu o umowę o pracę i mieszczących się w pierwszym progu podatkowym (sorry wykopowi programiści ( ͡° ͜ʖ ͡°)).

Jest to wersja Beta. Co prawda wszystko powinno liczyć się OK. Nigdy nie byłem mistrzem Front-endu (jak to się podobno mówi), więc wizualnie może nie jest najlepiej, najważniejsze, żeby dało się to jakoś przeczytać i zrozumieć :)

Mam nadzieję, że choć kilku osobom arkusz pomoże zrozumieć, jak wygląda ich opodatkowanie. Oczywiście nie należy zapominać, że z tych podatków utrzymywanych jest wiele instytucji (m.in. wojsko, służba zdrowia, policja), budowane są drogi, wypłacane w przyszłości emerytury itp. Nie moim celem jest dyskusja, czy tak powinien wyglądać system podatkowy. Chcę po prostu pokazać ludziom JAK JEST OBECNIE. Niech sami zdecydują.

Ps. Dzięki za wszystkie słowa konstruktywnej krytyki - w miarę możliwości postaram się ulepszyć arkusz
Ps2. Sporo tu informatyków więc przy okazji pytanie - w jaki sposób najlepiej przenieść takie excelowe kalkulatory prosto do sieci? PHP? Jakieś Javy? Może są gotowe rozwiązania? Wiecie, jakbym chciał taki 'kalkulator' zaimplementować bezpośrednio na stronie. Dzięki!

[LINK DO KALKULATORA](http://www.ponadkreska.pl/wp-content/uploads/2016/10/Całkowite-opodatkowanie.xlsx)

PRZYKŁADOWY ZRZUT EKRANU

#ponadkreska #ekonomia #podatki #finanse

@MichalStopka_pl - wołam, może Cię zainteresuje :)
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smyl: Jeszcze raz podkreślę, to wszystko są tematy zastępcze. Rozmawia się jak tu zerżnąć dodatkową grupę społeczną na 40 czy 50% podatku zamiast rozmawiać jak obniżyć tym co teraz płacą 40/50%. I w ten sposób zarzyna się kurę znoszącą złote jajka. A odpowiedź jest prosta. 25 mld zł na 500 plus, obniżenie wieku emerytalnego idące w koszty dziesiątki mld zł w kilka lat. Około 10 mln ludzi tak naprawdę cokolwiek
  • Odpowiedz
@MichalStopka_pl: czytałem. Cały czas próbujesz usprawiedliwić istniejące różnice w wysokości składek na DG i UoP. A to uważasz, że państwo powinno wynagradzać pracowitość niższymi składkami (przecież od tego jest rynek), a to próbujesz usprawiedliwić różnice w składce zdrowotnej ubezpieczeniem chorobowym, które nie ma żadnego z nią związku, aż w końcu mówisz - "jest jak jest".

Rozmawia się jak tu zerżnąć dodatkową grupę społeczną na 40 czy 50% podatku zamiast rozmawiać
  • Odpowiedz
różnice w składce zdrowotnej ubezpieczeniem chorobowym, które nie ma żadnego z nią związku

@smyl: Chłopie o czym ty piszesz? Myślisz, że rozmawiasz z jakimś kretynem? I możesz mnie łapać za jakieś słowka, czy rzeczy o których nigdzie nie napisałem? Gdzie napisałem, że składka chrobowa to tosamo co zdrotowtna?Te wszystkei rzeczy o których piszesz, i wiele innych, o których nie masz pojecia (jak np. że 200 mdl zł to nie przychody
  • Odpowiedz
jak np. że 200 mdl zł to nie przychody ZUS

@MichalStopka_pl: nigdzie nie napisałem, że są to przychody ZUS, napisałem o 200mld budżetu FUS.

dziura w składkach emerytaalncyh w ZUSie to nie 46 ml zł ale prawie dwa razy
  • Odpowiedz
@smyl: A sprawiedliwe jest porównywanie pracy na etacie z DG? Kodeks pracy? płatne urlopy w wysokości płacy brutto? Okres wypowiedzenia miesiąc do dwóch lat a trzy miesiące powyżej dwóch lat w tej samej firmie? Sąd pracy gdzie można pozwać pracodawcę? Korzystanie z funduszu socjalnego w zakładzie pracy? Itd. itp?
  • Odpowiedz
Kodeks pracy? płatne urlopy w wysokości płacy brutto? Okres wypowiedzenia miesiąc do dwóch lat a trzy miesiące powyżej dwóch lat w tej samej firmie? Sąd pracy gdzie można pozwać pracodawcę? Korzystanie z funduszu socjalnego w zakładzie pracy? Itd. itp?

A sprawiedliwe są zasiłki dla bezrobotnych jak na etacie stracisz pracę?

@MichalStopka_pl: Z tego co wiem, NFZ nie zajmuje się żadną z tych spraw. Uprawnienia wynikające z opłacania składki zdrowotnej są identyczne
  • Odpowiedz
@MichalStopka_pl: Z tego co wiem, NFZ nie zajmuje się żadną z tych spraw.

@smyl: Ups, naprawdę NFZ tym się nie zajmuje? A ja myślałem, że się zajmuje. Dobrze żeś meni oświecił. Boże jakiś ty mądry. Ktoś ci już kiedyś mówił, że zachowujesz się jakbyś pozjadał wszystkie rozumy?
  • Odpowiedz
@smyl: To może i NFZ zasiłków nie wypłaca? A co się dzieje jak się jest bezrobotnym na etacie? Też się nie rejestrujesz w NFZ? Boże pół życia przeżyłem i o takich rzeczach nie wiedziałem ( ͡° ʖ̯ ͡°) Dobrze, że trafiłem na takiego mądrego mirka. Boże. Dziękuję za ten zaszczyt który mnie spotkał. Więcej takich ludzi w Polsce!
  • Odpowiedz
@MichalStopka_pl: Wydaje mi się, że źle mnie zrozumiałeś. Zapytałem o składkę zdrowotną, a Ty uciekając od odpowiedzi zacząłeś wymieniać inne różnice między umową o pracę a działalnością gospodarczą, niezwiązane z moim pytaniem. Jeśli uważasz, że konstrukcja "Z tego co wiem..." była złośliwa, przeformułuję to zdanie:

Kodeks pracy? płatne urlopy w wysokości płacy brutto? Okres wypowiedzenia miesiąc do dwóch lat a trzy miesiące powyżej dwóch lat w tej samej firmie? Sąd
  • Odpowiedz