Aktywne Wpisy
Metylo +129
Chłopi pańszczyźniani 2.0
#nieruchomosci
#nieruchomosci
awe333 +50
Pewnie niewielu z Was słyszało, ale WIELKI POLSKI STARTAPER (typek od Fotki.pl) 3 lata temu "rzucił wyzwanie InPostowi". Furgonetka box miała zawładnąć polskim rynkiem. Jak widać ludzie planują...a życie weryfikuje.
Takiego kloca właśnie spotkałem w podwarszawskim powsinie. Uszkodzony grat stoi oparty o cmentarz, fajne macie tam procedury Panie Agnieszczak. Swoją drogą, w------i go 200 metrów od inpostowego paczkomatu...
#furgontetka #furgonetkabox #biznes #inpost
Takiego kloca właśnie spotkałem w podwarszawskim powsinie. Uszkodzony grat stoi oparty o cmentarz, fajne macie tam procedury Panie Agnieszczak. Swoją drogą, w------i go 200 metrów od inpostowego paczkomatu...
#furgontetka #furgonetkabox #biznes #inpost
Często na Wykopie pojawia się tematyka podatków. Szczególnie ostatnio w kontekście planowanych zmian w sposobie opodatkowania, szczególnie osób prowadzących działalność gospodarczą.
Ponieważ system podatkowy jest dość skomplikowany, to przeciętna osoba na pytanie "czy wiesz, jaki jest stopień twojego opodatkowania?" zrobi wielkie oczy lub odpowie "za wysoki" ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Dlatego stworzyłem prosty (5 minut powinno wystarczyć na wypełnienie i analizę) arkusz w Excelu, który policzy CAŁKOWITĄ STOPĘ OPODATKOWANIA!
Mówiąc 'całkowita stopa opodatkowania' mam na myśli opodatkowanie pracy łącznie ze składkami ukrytymi po stronie pracodawcy oraz opodatkowaniem konsumpcji (VAT, akcyza itp.).
Oczywiście nie obyło się bez pewnych uproszczeń, o których przeczytacie już w pliku. W skrócie: arkusz jest dla osób zatrudnionych w oparciu o umowę o pracę i mieszczących się w pierwszym progu podatkowym (sorry wykopowi programiści ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
Jest to wersja Beta. Co prawda wszystko powinno liczyć się OK. Nigdy nie byłem mistrzem Front-endu (jak to się podobno mówi), więc wizualnie może nie jest najlepiej, najważniejsze, żeby dało się to jakoś przeczytać i zrozumieć :)
Mam nadzieję, że choć kilku osobom arkusz pomoże zrozumieć, jak wygląda ich opodatkowanie. Oczywiście nie należy zapominać, że z tych podatków utrzymywanych jest wiele instytucji (m.in. wojsko, służba zdrowia, policja), budowane są drogi, wypłacane w przyszłości emerytury itp. Nie moim celem jest dyskusja, czy tak powinien wyglądać system podatkowy. Chcę po prostu pokazać ludziom JAK JEST OBECNIE. Niech sami zdecydują.
Ps. Dzięki za wszystkie słowa konstruktywnej krytyki - w miarę możliwości postaram się ulepszyć arkusz
Ps2. Sporo tu informatyków więc przy okazji pytanie - w jaki sposób najlepiej przenieść takie excelowe kalkulatory prosto do sieci? PHP? Jakieś Javy? Może są gotowe rozwiązania? Wiecie, jakbym chciał taki 'kalkulator' zaimplementować bezpośrednio na stronie. Dzięki!
[LINK DO KALKULATORA](http://www.ponadkreska.pl/wp-content/uploads/2016/10/Całkowite-opodatkowanie.xlsx)
PRZYKŁADOWY ZRZUT EKRANU
#ponadkreska #ekonomia #podatki #finanse
@MichalStopka_pl - wołam, może Cię zainteresuje :)
@smyl: Chłopie o czym ty piszesz? Myślisz, że rozmawiasz z jakimś kretynem? I możesz mnie łapać za jakieś słowka, czy rzeczy o których nigdzie nie napisałem? Gdzie napisałem, że składka chrobowa to tosamo co zdrotowtna?Te wszystkei rzeczy o których piszesz, i wiele innych, o których nie masz pojecia (jak np. że 200 mdl zł to nie przychody
@MichalStopka_pl: nigdzie nie napisałem, że są to przychody ZUS, napisałem o 200mld budżetu FUS.
@MichalStopka_pl: Z tego co wiem, NFZ nie zajmuje się żadną z tych spraw. Uprawnienia wynikające z opłacania składki zdrowotnej są identyczne
@smyl: Ups, naprawdę NFZ tym się nie zajmuje? A ja myślałem, że się zajmuje. Dobrze żeś meni oświecił. Boże jakiś ty mądry. Ktoś ci już kiedyś mówił, że zachowujesz się jakbyś pozjadał wszystkie rozumy?