#programowanie #systemyoperacyjne #windows #linux #uefi #bios #hacking Ej mirasy może ktoś wie czy jak system operacyjny chce zapisać coś na dysk to wywołuje obsługę dysku zapisaną w BIOSie albo UEFI i ma w nosie? czy sam gada z portami procesora i hdd by się dogadać chodzi mi o to czy jak by przerobił Bios i tam zaszył szyfrowanie dysku to czy działało by to
@wytrzzeszcz: zazwyczaj bios (lub inne tego typu "startery") maja jedynie uproszczone funkcje do obsługi sprzętu, takie, aby znaleźć i uruchomić pliki startu systemu. Reszta to juz system. Swojego czasu miałem Pentium II, które w teorii obsługiwało tylko dyski twarde do 8 giga, natomiast, jeśli z takiego dysku uruchomiłeś np windows 2000, widoczne stawały się większe dyski podłączone na taśmie.
Nie no k---a to jebnie To musi jebnac Nic nie robi k---a 7% 45 minut po północy bez powodu Ja p------e Ja obstawiałem 6k może do końca marca, a zaraz to my do końca stycznia to zrobimy #gielda #zloto
Ej mirasy może ktoś wie czy jak system operacyjny chce zapisać coś na dysk to wywołuje obsługę dysku zapisaną w BIOSie albo UEFI i ma w nosie? czy sam gada z portami procesora i hdd by się dogadać
chodzi mi o to czy jak by przerobił Bios i tam zaszył szyfrowanie dysku to czy działało by to