Aktywne Wpisy

MonazoPL +146
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: santander 1060
Pobierz
wqeqwfsafasdfasd +80
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Oczywistym jest że miks robisz na poziomach grubo poniżej wartości przesterowującej sumę. Ja np. zaczynam od pojedynczych śladów na poziomach -12-14dB. Jeśli dokładasz instrumenty i zbliżasz się na sumie do np. -5dB,
W
Na pre-masterze daje subtelne procesory, najczęściej z 1dB sklejającego kompresora, za nim jeszcze po ok. 0,5-1,5dB na kompresorze wielopasmowym. Czasem drobna korekcja i saturacja. Działam tak w miksie bo na masteringu się KOMPLETNIE nie
Jak działasz na poziomach -6, to najwyżej Ci wskoczy na -5. A wtedy poziom finalny podniesiesz po skończonym miksie. I to tyle.
Chodzi
@cult_of_luna: Jak robisz miks to nie dodajesz już brzmień
@Guillem: nie wiem jak się to robi przy platynowych płytach, ale do szuflady mimo wcześniejszego aranżu, rozpisaniu sobie całego kawałka w MIDI itd., często dodaję jednak jakieś ścieżki. Wolę mieć zapas choćby po to że jak mam za mało basu to go podgłaśniam jednym suwakiem, a nie ściszam wszystkie inne ścieżki dziesięcioma :)
Jak najbardziej niezaprzeczalny fakt.
Ale
Ja na starcie ustawiam kluczowy trak dla danego utworu na -12dB, w klubowej muzie będzie to kick, w rockowej snare, w poezji wziewanej - wokal xD Po obróbce na śladach, grupach, kompresji równoległej itp. na sumie wychodzi jakieś -3dB. Nigdzie nie ma przesterów a taka zasada procentuje przy wysyłce poza komputer bo są
"poezja wziewana" (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) Dobre.
Właśnie pomyślałem o Was bo akurat zapinam na sumę kompresor xD
Mój ulubiony do takich zadań, do tego darmowy: TDR Kotelnikov by Tokyo Dawn Labs. Polecam albo przypominam, było już na mirko:
http://www.wykop.pl/wpis/10440860/tokyo-dawn-lab-stawia-kolejna-poprzeczke-i-wydaje-/
PS Ostatnio jest tyle nowości na gruncie #vst, że nie daje rady za tym wszystkim nadążać. Nawet jak coś poznam to nie mam kiedy wykorzystać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)