Aktywne Wpisy

Wynoszony +389
Słuchajcie mirki,
zrobiłem research jaką pastę zastąpić Elmex, od kiedy zmienili skład i usunęli Olaflur.
Wyszło mi, że jest super pasta i do tego polski produkt i polski kapitał, a nie jakaś amerykańska korpocja jak w przypadku Elmex (Colgate-Palmolive).
Najbardziej mi pasuje Ziaja Activ pasta stomatologiczna przeciwpróchnicza – zawiera aminofluorek (Olaflur) + fluorek sodu, czyli pełną ochronę przed próchnicą, jak stary dobry Elmex przed zmianami.
Ale są też inne fajne pasty od Ziaji, jak ktoś chce
zrobiłem research jaką pastę zastąpić Elmex, od kiedy zmienili skład i usunęli Olaflur.
Wyszło mi, że jest super pasta i do tego polski produkt i polski kapitał, a nie jakaś amerykańska korpocja jak w przypadku Elmex (Colgate-Palmolive).
Najbardziej mi pasuje Ziaja Activ pasta stomatologiczna przeciwpróchnicza – zawiera aminofluorek (Olaflur) + fluorek sodu, czyli pełną ochronę przed próchnicą, jak stary dobry Elmex przed zmianami.
Ale są też inne fajne pasty od Ziaji, jak ktoś chce
źródło: ziaja-elmex
Pobierz
Khraell +31
Mireczki, pijcie ze mno kompot. SPEŁNIŁEM POLSKI SEN i to przed 40 (mam 38).
- I ja i żona jesteśmy na JDG (po 9 latach, rzuciłem pracę w korpo)
- Mieszkanko 55m, 2 pokoje z KUCHNIO, przechodnie w kamienicy (był generał wiadomo, ale w 100k cebulionów ogarnięte [gotówowy xD])
- córka sztuk 1 (Ma chyba wszystkie zabawki świata, nawet bazy nie musi budować, bo ma q--a TIPI w "salonie" xD)
- Żona jeździ Oplem Vectrą C
- I ja i żona jesteśmy na JDG (po 9 latach, rzuciłem pracę w korpo)
- Mieszkanko 55m, 2 pokoje z KUCHNIO, przechodnie w kamienicy (był generał wiadomo, ale w 100k cebulionów ogarnięte [gotówowy xD])
- córka sztuk 1 (Ma chyba wszystkie zabawki świata, nawet bazy nie musi budować, bo ma q--a TIPI w "salonie" xD)
- Żona jeździ Oplem Vectrą C
źródło: obraz_2025-04-25_235650233
Pobierz

takie pytanie, od paru lat ćwiczę splitem i chciałem przerzucić się na Stronglifts 5x5 / ICF 5x5
Jak dobierać ciężar? Jeśli mam wykonać 5 serii po 5 powtórzeń stałym ciężarem, to:
- albo w pierwszej i drugiej serii będę miał spory zapas sił (na 2-3 powtórzenia)
- albo dobiorę tak ciężar, że w pierwszej zrobię 5 powtórzeń, a w kolejnych mniej
- albo będę musiał wydłużyć sporo przerwy między seriami, co wydaje mi się bez sensu
- albo zmniejszać ciężar pomiędzy seriami, tak aby utrzymać 5 powtórzeń
Która opcja prawidłowa? A może jeszcze jakoś inaczej?
z przerwamni 90 sekund ( ja robie 60) jak jest latwo, 3 minuty jak seria byla ciezka
@dawidm86: Powyższa opcja jest prawidłowa. Według aplikacji Stronglifts, jeżeli poprzednia seria dała ci mocno w kość proponuje nawet do 3 minut przerwy.
@koniarek: No faktycznie, nie wiem jak tego szukałem. Dzięki. Jakby ktoś potrzebował:
"How long should I rest between sets?
Enough to get five reps on your next set. You won’t need to rest much between sets the first weeks of StrongLifts 5×5 when the weights are still light. But as the weight gets heavier and more
@dawidm86: Nie wiem czy to jest dobry pomysł. Na 5x5 się więcej siedzi na dupie niż ćwiczy, dla stałego bywalca siłowni to może być frustrujące. Ja po 3 miesiącach dałem sobie spokój, bo to po prostu było przeraźliwie nudne.
Zestaw A:
Przysiady 5x5
Wyciskanie lezac plasko 5x5
Wioslowanie
@Yahudi: to jest zart, prawda?
Jak dla mnie wyznacznikiem ciekawego planu jest dokladanie co trening ciezaru (ewentualnie raz w tygodniu) i walka o to, zeby go podniesc. Nie rozumiem tez czemu czepiasz sie czasu na odpoczynek? W splicie odpoczywasz krocej? W ogole temat odpoczynku to kwesia indywidualna. Jednemu wystarczy minuta,
@koniarek: Dokładnie o to chodzi przecież. Dopiero jak przez jakiś czas
Miałem ten sam problem
@sharkslayer: Być może. Spróbuję ( ͡° ͜ʖ ͡°).