Wpis z mikrobloga

Potrzebuje pomocy w wyborze laptopa/netbooka. Znalazłem takie coś jak poniżej.

Nie jestem wymagający, chodzi o to tylko aby dało się go przenosić i nie zajmował mi całego plecaka. Celowałem w okolice 13" aby było w miarę coś widać. Ma to to służyć tylko do szperania w internecie i pisania. Ot taki trochę wół roboczy. Może ktoś zerknie na to co poniżej i coś doradzi, bo ja się kompletnie na tym nie znam.

@Pustulka możze ty coś doradzisz.

-Windows-10-Intel-Atom-Quad-core-1-83GHZ-2GB-RAM-32GB

Dell-Latitude-E6400-Laptop-Core-2-Duo-2-26GHz-4GB

DELL-E4300-LATITUDE-LAPTOP-CORE-2-DUO-2-533GHZ-2-0GB

#laptopy #netbook #notebook #komputery
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Old_Postman: Szczerze Ci powiem że jeśli chcesz coś na dłużej, to ani atom ani core 2 duo :P

Od siebie mogę polecić w zasadzie takie coś, można zapewne jeszcze coś lepszego znaleźć do 150 funtów, ale mi w zupełności wystarcza: http://m.ebay.co.uk/itm/LENOVO-T420-LAPTOP-i5-2-5GHz-320GB-HDD-4GB-7Pro-In-car-travel-adapter-/262674195373?nav=SEARCH

Z baterią 9cell wytrzymuje około 9 godzin na baterii i jest dość wytrzymały, wiele razy mi upadł
  • Odpowiedz
@Old_Postman: szukaj używanych ThinkPadów z normalnym prockiem i3 lub i5. Na allegro sporo tego jest, niektóre firmy zajmują się sprzedażą poleasingowych laptopów i można złapać coś w fajnym stanie i specyfikacji. @Shinoa ma rację :-)

@johnniedoe raczej zenbooki wykraczają poza skalę cenową 3 przykładowych laptopów które @Old_Postman zarzucił ;)
  • Odpowiedz
@Old_Postman: to pierwsze to megachińszczyzna, z pamięcią flash (nie nazwałbym tego SSD bo to wolne jak karta sd i nie do rozszerzenia), ale działa i jest bardzo-energooszczędne, pomimo g-baterii będzie sporo trzymać i nie ma elementów mechanicznych typu wiatraczek i chłodzenie które zarośnie kurzem...

pozostałe to troszkę staruszki, core2duo... i bardzo upierdliwie niska rozdzielczość matrycy 1280x800 - to jest naprawdę niewiele, zwłaszcza te 800 na wysokość - niewiele się mieści,
  • Odpowiedz
@Shinoa: @Old_Postman: no i cokolwiek by kupować z takich używanych - dysk na dzieńdobry do wymiany, najlepiej na jakiś SSD (będzie zadziwiająco szybki, a równocześnie zupełnie niewrażliwy na wibracje/stuknięcia itp), pojemność najtańszego ssd ~120GB spokojnie wystarcza normalnemu użytkownikowi do pracy (chyba że kolekcjonuje wszystkie filmy z torentów w 4K) , a cenowo wychodzi podobnie jak zwykły tani dysk, który można zabić (razem z całą zawartością danych) niezbyt silnym
  • Odpowiedz
@Shinoa: no nie popadajmy w skrajność, nie każę kupować 750 Evo 250GB bo kosztuje połowę tego co ten laptop, jakieś najpodlejsze np kingston v300 120GB wystarczy, a u nas kosztuje jakieś 180zł to nie wiem ile w funtach będzie
  • Odpowiedz
@Old_Postman: Polecam Thinkpada z serii X, np. x220. To wysoce niezawodny sprzęt, prawie niezniszczalny ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wersja z mocnym, nowoczesnym procesorem i7 powinna kosztować ok. 250 funtów, używana. Polecam poszukać egzemplarza z wyświetlaczem IPS, Twoje oczy będą wdzięczne. Najważniejsze parametry: ekran 12.5', waga 1.6 kg, czas pracy na nowej baterii ok. 6h, dwa dyski twarde z czego jeden flashowy na mSata, max. 16GB ramu,
  • Odpowiedz
@Pustulka możze ty coś doradzisz.

@Old_Postman:
To zależy ile funtów chcesz przeznaczyć na taki laptop, w lokalnych portalach ogłoszeniowych w UK pewnie znajdziesz jakieś perełki w dobrej kwocie spośród: elitebooka 2570p, 820, thinkpadów x220, x230, może też e6330 wszystko zależy za ile. Z tych 3 wyżej nie wziąłbym żadnego, szkoda pieniędzy.
  • Odpowiedz
@Old_Postman:
zależy co byś znalazł, ja bym pewnie wziął 14-stkę, ale jeżeli chcesz mniejszy to przeglądałbym gumtree, ebaye i inne lokalne portale ogłoszeniowe czy sklepy za thinkpadem x230, elitebookiem 820 i dellem e7240 w zależności co i w jakim stanie da się znaleźć.
  • Odpowiedz
@Old_Postman: Nie patrzyłem na Twoje propozycje ale po wymaganiach powiem Ci tak.
Jak celujesz w coś małego "do przenoszenia, netu i pisania" to kupuj sobie tablet 10 cali plus dedykowana klawiatura. Sprawuje się wyśmienicie, bateria trzyma jak głupia a prostota obsługi niewyobrażalna. Sam korzystałem z takiego rozwiązania pół roku i bardzo polecam. Jak chcesz wiedziec więcej to pytaj.

W laptopy między 10 a 13 cali zupełnie bym nie inwestował. Ani
  • Odpowiedz