Wpis z mikrobloga

zobaczysz dlaczego cena jest wyższa.

@Mokrysedes: cena jest wyższa, bo klocki lego są o wiele lepszej jakości. OP nie ma pieniędzy na klocki lego, albo nie chce ich wydawać - na szczęście dzięki tej podróbie może sobie kupić klocki gorszej jakości, ale też zapewnią mu zabawę, i wątpię żeby dobrowolnie kupił droższe skoro nie zależy mu na jakości

zależy ci na jakości - kupujesz lepsze, markowe
zależy ci na niskiej cenie
Patenty lego widze bardziej jako czynnik blokujacy dostarczanie konsumentom tanszych klockow.

@ZjemCiNoge: Rozróżnijmy dwie kwestie - kształt, technologia łączenia klocków oraz zestawy stworzone z tych klocków.
Co do pierwszej sprawy - patent wygasł, więc każdy może tworzyć swoje autorskie zestawy z klocków typu Lego. No i dobrze - konkurencja na rynku powoduje wzrost jakości.
Kwestia druga, czyli zestawy - tu się już nie godzę na bezczelne kopiowanie czyjeś twórczości, chronionej patentem.
@Mokrysedes: w ogóle #!$%@?, czytajac te niektore posty jaki jad sie wylewa na goscia ktory nie ma za duzo pieniedzy - mam przed oczami takich najwiekszych zjebow z mojej gimbazy ktorym mama kupowala oryginalne ciuchy, telefony itp i wszyscy co byli biedniejsi i ich rodzice nie mieli dużo pieniedzy to automatycznie byli nazywani gorszymi, biedakami itp przez takich bananowcow, za takie pogardzanie biedniejszymi kopalbym siermieznie po ryju
w ogóle #!$%@?, czytajac te niektore posty jaki jad sie wylewa na goscia ktory nie ma za duzo pieniedzy - mam przed oczami takich najwiekszych zjebow z mojej gimbazy ktorym mama kupowala oryginalne ciuchy i wszyscy co byli biedniejsi i ich rodzice nie mieli dużo pieniedzy to automatycznie byli nazywani gorszymi, biedakami itp przez takich bananowcow

@cadcadcad: Przecież ja nikomu nie bronię kupować tanich klocków! Stwierdzam że lepin robi podróbki kosztem
prosze mi tu nie pomawiac firmy Lepin

@ZjemCiNoge: A złodziej to co robi jak nie kradnie? Ukradnięcie projektu to też kradzież.

OP nie ogranicza swojego dzialania wyimaginowanym wlasnosciami intelektualnymi.

Zmienisz zdanie gdy ktoś zacznie naginać te wyimaginowane własności intelektualne. Poza tym prawo UE zabrania sprzedaży podróbek, a LEGO pozwało już lepina (co prawda wziąwszy pod uwagę chińskie podejście do praw autorskich raczej na wygraną nie liczę, to zdaje się podstawy prawne
Na taki sam pomysl moze wpasc wiele osob niezaleznie.

@ZjemCiNoge: No chyba sam nie wierzysz w to co wypisujesz...

Tak w lepinie wpadli na pomysł wyprodukowania Mini Coopera z 1150 klocków i o dziwo wszystkie są takie same jak we wcześniej wypuszczonym zestawie od LEGO. Nawet przypadkowo pudełko wyszło im takie samo, ale jak to chińczyki zrobili literówkę w paru miejscach. Legitne w #!$%@?. Idę spać szkoda strzępić klawiaturę...
Mialem okazje zlozyc juz klocki chyba kilkunastu chinskich producentow i trzeba przyznac ze polowa z nich to tandeta i dziecku do zabawy bym ich nigdy nie dal , akurat jakosc lepin jest calkiem ok ale tez zdarzaja im sie babole , fajne jest to ze lepin wydal kilka fajnych i bardzo rzadkich zestawow ktorych nie ma szans juz dostac na rynku ktore zostaly wycofane przez lego a na aukcjach oryginaly dochodza do
Zgodze sie z wami, tez mam wrazenie, ze produkty marki Lepin są zainspirowane pomysłami marki Lego, jednak niestety nie posiadam dowodow na to, ze Lepin sam nie wpadl na pomysl takich zestawow, pomimo premier pozniejszych od Lego. Nie istnieje dowod mowiacy, ze nie wymyślili wszystkiego sami, tylko nieco pozniej nisz Lego.
@mroznykasztan
@tixe_
@Mokrysedes