Wpis z mikrobloga

@gaim: Tak, bo zakup Caracali miał wymiar jedynie wojskowy. Stosunki zagraniczne Polski wcale od niego nie zależały. Kopnęła nas już w dupę Anglia, w dupie mają Niemcy, teraz tracimy Francję. Taaak, Węgry z Czechami, jak coś, nam pomogą. Kredytu na kiełbasę wyborczą PiSlamu nam udzielą.
A Trump lub Clinton zniosą obowiązek wizowy.
Taaak.
  • Odpowiedz
Tak, bo zakup Caracali miał wymiar jedynie wojskowy.

@Pieseu: pod względem wojskowym też caracale były najlepsze ze zgłoszonych, chociaż trudno oprzeć się wrażeniu że wojsko chciało też w przetargu NH90
  • Odpowiedz
tak bo Francja tak bardzo sie przejmowała Polska zawsze xD żyj dalej w swoim śnie o tym ze ktokolwiek kiedykolwiek o nas zadbał.

@Muk_Use_Acid: aha, dlatego lepiej, że teraz będą nam szkodzili, jesteśmy dyplomatycznymi geniuszami
  • Odpowiedz
@ajuto00: @alfokloda0: nie mowie ze to jest dobre albo złe. Nie mnie to oceniać, bo w przeciwieństwie do was nie jestem ekspertem ds dyplomacji i zbrojenia. Wytykam tylko błąd w rozumowaniu jakoby Francja, Anglia czy Niemcy (sic!) kiedykolwiek liczyły sie z nami i interesowało ich nasze dobro.
  • Odpowiedz
@ajuto00: @alfokloda0: nie mowie ze to jest dobre albo złe. Nie mnie to oceniać, bo w przeciwieństwie do was nie jestem ekspertem ds dyplomacji i zbrojenia. Wytykam tylko błąd w rozumowaniu jakoby Francja, Anglia czy Niemcy (sic!) kiedykolwiek liczyły sie z nami i interesowało ich nasze dobro.

@Muk_Use_Acid: Myślę że Niemcy interesuje nasze dobro. Tak jak nas interesuje dobro Ukrainy.
Dlatego wpłacają ciężkie miliardy do budżetu
  • Odpowiedz
@alfokloda0: ale to nie jest działanie "altruistycznego dobrego wujka" tylko pragmatyzm bo dzieki temu Polska bedzie zwracać Niemcom jeszcze więcej hajsu poprzez kontrakty handlowe a niemieckie koncerny beda tu zarabiać poważniejsze sumy. Lepiej sie robi interesy z kimś średnio zamożnym niż biedakiem, prawda?

Jednocześnie Niemcy pilnują żebyśmy za bardzo nie urośli. Nie jest im potrzebny konkurent. Zasypują nas limitami, głupimi uchwałami bysmy nie mogli rozwinąć skrzydeł.

Ukraina stabilna i w
  • Odpowiedz
Kopnęła nas już w dupę Anglia, w dupie mają Niemcy, teraz tracimy Francję.

@Pieseu: A twoim zdaniem powinniśmy im się opłacać, tak? Taki haracz z Caracali, żeby tylko nas lubili?
  • Odpowiedz
@Muk_Use_Acid: a ja na tyle jestem ekspertem, by domyślać się, że powoli w UE stajemy się chłopcami do bicia, ja wiem, że ue to zło, że niemcy, francja to zło, ale to jest jednak nasze podwórko, a usa nie
  • Odpowiedz
@ajuto00: czyli powiedz mi co mamy robic? Przytakiwać na wszystko bez zająknięcia?

Przyjąć tylu imigrantów ile chciała Merkel? Kupić niepotrzebne nikomu Caracale? Jak intensywnie mamy lizać komuś dupę i w jakim celu?
Wierzysz ze Francja by tu przybyła by nas chronić? Wierzysz ze po tym jak Niemcy, które sprzeciwiały sie przesunięciu flanki NATO na teren Polski zainterweniowałyby militarnie, skoro nawet nie chcieli tu wpuścić amerykańskich wojsk?

Dream on dreamer.
  • Odpowiedz
@Muk_Use_Acid: Patrzysz na to zerojedynkowo, w ten sposób, można każdą opcję zdyskwalifikować i zostać z niczym. Dyplomacja polega na czymś zupełnie innym. Jasne, możemy się obrazić na Niemców, bo islam czy coś. Tymczasem bez Niemców nasz eksport leży i kwiczy. Jeśli kochasz psa, kochasz także jego pchły. Niemcy wciąż są najbogatszym krajem Europy. Francja i Niemcy zaś to dwaj najwięksi gracze w UE. To jest nasze towarzystwo.

Kupić niepotrzebne nikomu
  • Odpowiedz