Wpis z mikrobloga

Zna ktoś może jakieś #ksiazki z gatunku sci-fi lub horror/thriller osadzone w mroźnych klimatach? Coś jak misja na Noverii w Mass Effect... np. jakaś tajemnicza placówka badawcza w okolicy/na planecie skutej lodem, z którą został urwany kontakt, itd.
Zależy mi szczególnie na takim mrocznym, zimowym klimacie.
"Zwodniczy punkt" czytałem.
  • 14
@Shit_happens: czytałem chyba i po 1 tomie jakoś mi przeszła ochota na dalsze czytanie. Może kiedyś jeszcze spróbuję. Chociaż z tego co pamiętam to sci-fi szybko przeszło w zwykłe fantasy (chociaż może się mylę bo minęło już trochę czasu)
@alhakeem: Czytałem
@JohnMarkII: Znalazłem ten "Sopel" i z tego co widzę to na LC ludzie oceniają to bardzo różnie ale raczej na pewno spróbuję sam poczytać bo opis jest dość
@vateras131: w ogóle polecam się z Simmonsem zaprzyjaźnić "Hyperion" to moja ulubiona książka w ogóle, "Illion" poraża pomysłowością (sam opis na lubimyczytać ryje beret:), a "Drood" mnie utopił w klimacie i mistycyzmie.

Wyobraźcie sobie wojnę trojańską rozgrywającą się na terraformowanym Marsie, z udziałem bogów, którzy są w rzeczywistości dysponującymi zaawansowaną technologią postludźmi. Dodajcie do tego różnorodne rasy obdarzonych świadomością biomechanicznych organizmów zamieszkujących rubieże Układu Słonecznego, ożywionego profesora literatury z XXI stulecia
@ryhu: "Hyperion" i "upadek hyperiona" właśnie skończyłem czytać. Wiem, że są jeszcze 2 części ale muszę trochę odpocząć od tego cyklu. Na lubimyczytać polecają też "Letnia noc" - ponoć dobry horror.