Wpis z mikrobloga

#interent #sieci #wifi #siecikomputerowe

Murki, jak sprawdzić czy jakieś urządzenie obsługuje 5Ghz Wifi ? Bo nie ma sensu kupować routera 5ghz jak się okaże że urządzenie nie obsługuje takiej częstotliwości.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wysuszony: Jeszcze nigdy nie spotkałem się żeby w specyfikacji był wymieniony rodzaj wifi.. chyba że trzeba patrzeć na co innego typu te liczbowo literowe oznaczenia typu 801.12acn.. czy coś w ten deseń.
  • Odpowiedz
@peperepe: Okazuje sie że żadne urządzenie w domu nie obsługuje 5Ghz.. Także wybiorę tańszy router 2.4Ghz.. no bo jakie inne wyjście.. Może nie będzie aż takich zakłóceń.. jak się włączy Wifi to wykrywa około 8, 9 innych sieci.
  • Odpowiedz
@peperepe: Akurat S4 ma.. ale to był flagowiec. Sprawdziłem wszystkie telefony które miałyby się łączyć do tej sieci.. nawet model z 2016 roku nie ma ac. Laptop to samo. Trzeba by kupować za ponad 100zł adapter do USB.
W zasadzie ac jest tylko we flagowcach.
  • Odpowiedz
@r5678: u mnie w sieci domowej 2.4 GHz jest tylko waga. Reszta urządzeń hula na 5GHz dla 802.11n. Chodzi głównie o zakłócenia. Dwa laptopy i dwa telefony nie maja problemów z zasięgiem. A 2.4 Ghz potrafiło być zakłócane przez sąsiadów.
  • Odpowiedz