Wpis z mikrobloga

@sspiderr: SPOILERY

Obrona bunkra to wydarzenia z gry Metro: Last Light, a właściwie końcowe jej sceny. Pomijając inne wątki gry, Czerwoni chcieli zagarnąć Bunkier (wejście do tajnego metra D6), potem całe Metro D6, znajdujące się w nim zapasy, oraz wykorzystać je do ataku na resztę Metra, był to plan Moskwina, nie do końca "skonsultowany" z resztą generalicji Czerwonych. Kanonicznym zakończeniem Last Light jest wygranie bitwy o Bunkier z pomocą (WIĘCEJ
  • Odpowiedz
Poprawny zapis jego nazwiska to Głuchowski.

@Zashi: poprawny dla nas. On sobie zażyczył jednak transkrypcji na zachodnią modłę i możemy mu skoczyć, ma być Glukhovsky.
  • Odpowiedz
@Zashi: przykro mi, ale w tym wypadku akurat nie. On udziela zgody na wydanie książki na naszym rynku i on decyduje, jak będzie na okładce zapisane jego nazwisko.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Zapis na książce to on może sobie wybrać, ale prawidłowy jest tylko jeden. Jego problem, że nie szanuje nas i specjalnie wybiera błędny.
  • Odpowiedz
@Zashi: oczywiście masz rację z bezsensem takiej transkrypcji na naszym rynku, ale wydaje mi się, że jego decyzja nie była wymierzona przeciwko nam (a przynajmniej nie świadomie), tylko raczej była wyrazem aspiracji autora. On po prostu celuje w zachodni rynek.
  • Odpowiedz
@Zashi: tak. Dlatego w książkach nie ma zakończenia wątku Czarnych (epilog dodany do 2033 jest de facto intrem do Last Light). W ostatniej scenie Last Light widać, że Młynarz na urąbane nogi. W 2034 już jeździ na wózku inwalidzkim.
  • Odpowiedz
@Jarek_P: Rozumiem Twój tok myślenia, ale nie akceptuję go. Gdybym ja był pisarzem, to bym się przystosował do każdego z rynków. Chociaż my używamy alfabetu łacińskiego, tak że nasz przypadek jest inny.

@von_Bekon: Dzięki za info. Czyli muszę wreszcie ukończyć grę Metro 2033 i zaopatrzyć się w Last Night. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Zashi:
@von_Bekon: skończyłem 2035. Kurcze, zwrot akcji z zagluszarkami bardzo fajny, wojna też ciekawie opisana i Niewidzialni Obserwatorzy też ale zakończenie że jedzie z Ania a niewydanie go Hanzie grozi sankcjami to takie nieciekawe zakończenie.
  • Odpowiedz