Wpis z mikrobloga

@Krople_do_nosa: jak bym robił upgrade to i tak pewnie celował bym w 32gb, więc się obracam w okolicach 700-800zł, 200 w te czy wewte...

a pomyśleć że za 16gb ddr3 płaciłem 300zł

dzieki wielkie za pomoc, dalej nic nie wiem, ale mam jako takie pojęcie co i jak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kinky_savage: ale to był tylko przykład jak rozkładają się różnice w cenie. O ile jeszcze 3000-3400 są w miarę rozsądnych cenach, tak na 3866 czy 4000 bym się już nie porywał. Za mała różnica w wydajności, za duża w cenie.

Swoją drogą - 32 GB to całkiem sporo. Jesteś pewien, że to wykorzystasz?
Jeśli nie, to lepiej 2x8 i potem ewentualnie dodatkowe 1x8 albo 2x8.
  • Odpowiedz
@Krople_do_nosa: chrum zje wszystko co mu dasz, nawet 32gb
ale pewnie nie, 16 to dużo, max co dobijam bez włączonego chrome to 9

Ale to na spokojnie, w 3 wpisach jakie utworzyłem, dostałem na tyle info że zamknąłem wszystkie karty ze sprzętem i na chłodno sobie pomyślę czy jest sens na jakiekolwiek ulepszenia teraz.
Dla jasności, musiał bym kupić mobo+cpu+ram (i pewnie chłodzenie) naraz, a 3.5 tys zł, dla paru
  • Odpowiedz
@kinky_savage: sorka, nie było mnie. 3DMark jest darmowy w wersji podstawowej. Bardziej zaawansowane opcje konfiguracji są dopiero płatne, więc możesz potestować.

Tak jak myślałem i potwierdził @Krople_do_nosa: JEDEC jako na standard, a wyżej to po prostu że producent wspiera :)

i tak - moje mobo wspiera 3333mhz. Nawet 3400.

Czytałem dalej, że szukasz RAM. Myślę, że 16GB starczy obecnie do #pcmasterrace (powiedziałbym, że w większości gier
  • Odpowiedz
Szukałem odpowiedzi na necie, ale było ich mało i nierzeczowe

@Atexor: dokładnie tak jak piszesz, ja cały net przejrzałem i nawet na takich rzeczowych stronach pisali że to jest kontroler RAMu i że z taką częstotliwością mogą działać RAMy, ale teraz czy np RAM się tylko z prockiem (2666 MHz) kontaktuje w jego taktowaniu a z reszta już normalnie na tych dajmy 3333 czy RAM wszędzie działa z tymi zegarami
  • Odpowiedz
@eliot84: to jest po prostu oficjalny support od procesora, dalej to niby już overclocking (patrz profile XMP). Producenci płyt głównych wypuszczają tzw. listy QVL, czyli gwarantowane wspierane RAMy i mają tam wartości wyższe niż to, co podaje producent (w przypadku płyt do OC). I producent płyt głównych omija te limity które oficjalnie, które są określone poprzez standard JEDEC.

Moje 3333mhz nie były na tej liście, ale znalazł się tam podobny
  • Odpowiedz