Mam pytanko do Mirków i Mirabelek projektujących i piszących na własnej działalności przy Vacie - Jak rozwiązujecie kwestię przeniesienia autorskich praw majątkowych? Osobna umowa, oświadczenie, protokół, podpunkt na Fakturze Vat, czy może całkiem olewacie sprawę? ( ͡°͜ʖ͡°) Nie mam pojęcia jak to ugryźć, księgowa też nie jest pewna... Z góry dziękuję za odpowiedzi!
W jakiej formie przekazujesz autorskie prawa majątkowe do projektów lub tekstów?
@manitho: wita w klubie... od kilku dni sam walczyłem z podobnym tematem. Rozmowy z księgową, wizyta w urzędzie skarbowym i konkluzja: "prawo podatkowe w Polsce nie określa tego jednoznacznie". Super prawo ( ͡°ʖ̯͡°) W każdym razie wyszło nam, że najbezpieczniej jest podpisać zwykłą umowę o dzieło, z wyszczególnionymi wszystkimi zagadnieniami i wystawić na to fakturę vat.
@manitho: Olewania to opcja tylko w przypadku, kiedy to Ty wykonujesz prace (zakładając, że nie zależy Ci na 50% kosztów uzyskania przychodu). Jeśli jesteś odbiorcą to zdecydowanie powinieneś o tym pomyśleć. Jeśli chcesz to odezwij się na priv to Ci podeślę jak u mnie wyglądają paragrafy dotyczące przeniesienia praw autorskich (umowa o dzieło, ale konsultowana z prawnikami i umowy przeszły już bez problemów przez kontrolę z US).
@manitho: Jeszcze jedna uwaga - jeśli sprzedajesz prawa majątkowe to poza kwestią porządku powinieneś klienta za to odpowiednio więcej policzyć. Sprzedaż praw majątkowych nie jest wymagana i jeśli zamawiający tego nie wymaga to w Twoim interesie jest pozostawienie ich sobie.
W interpretacji z 21 grudnia 2007 r., nr ILPB2/415-189/07-2/PW, dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, uznał bowiem, że w przypadku gdy podatnik zamierza rozpocząć pozarolniczą działalność gospodarczą w zakresie usług architektonicznych i urbanistycznych, a więc w tym samym zakresie co wykonywane obecnie przez niego usługi w ramach umów o dzieło, wówczas przychodów z umów o dzieło uzyskiwanych przy równoczesnym prowadzeniu przez wnioskodawcę działalności gospodarczej
@Jaracz_Joint: Dzięki za obszerną wypowiedź! Wpadł mi jeszcze pomysł (żeby ograniczyć formalności przy mniejszych zleceniach - np. do 200 zł) wystawiania FV i do tego przesyłania niewyłącznej licencji, bo ta nie wymaga formy pisemnej. Jeżeli ktoś się upomni, będzie można spisać odrębną umowę na przeniesienie praw. Licencja to też rozporządzanie prawami, ale z tego co widzę z interpretacji po 2014 r. i tak nie łapię się na 50% kosztów przy
@manitho: Sprzedaż licencji to nie to samo co sprzedaż praw ;) Licencja daje Ci tylko prawo do wykorzystywania czegoś objętego prawami autorskimi ale nie Ty jesteś właścicielem.
Nie wiem jak z nowszymi Interpretacjami, mogło znowu się zmienić.
Mam pytanko do Mirków i Mirabelek projektujących i piszących na własnej działalności przy Vacie - Jak rozwiązujecie kwestię przeniesienia autorskich praw majątkowych? Osobna umowa, oświadczenie, protokół, podpunkt na Fakturze Vat, czy może całkiem olewacie sprawę? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie mam pojęcia jak to ugryźć, księgowa też nie jest pewna... Z góry dziękuję za odpowiedzi!
W jakiej formie przekazujesz autorskie prawa majątkowe do projektów lub tekstów?
W każdym razie wyszło nam, że najbezpieczniej jest podpisać zwykłą umowę o dzieło, z wyszczególnionymi wszystkimi zagadnieniami i wystawić na to fakturę vat.
będę bardzo wdzięczny za wzór umowy!
Dotychczas przeważające stanowisko
W interpretacji z 21 grudnia 2007 r., nr ILPB2/415-189/07-2/PW, dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, uznał bowiem, że w przypadku gdy podatnik zamierza rozpocząć pozarolniczą działalność gospodarczą w zakresie usług architektonicznych i urbanistycznych, a więc w tym samym zakresie co wykonywane obecnie przez niego usługi w ramach umów o dzieło, wówczas przychodów z umów o dzieło uzyskiwanych przy równoczesnym prowadzeniu przez wnioskodawcę działalności gospodarczej
Nie wiem jak z nowszymi Interpretacjami, mogło znowu się zmienić.