Aktywne Wpisy

xeacaex +320
Wczoraj wieczorem prawie zginąłem ‚na Sebastiana’ na krajowej 7 na wysokości jakiejś wiochy przed Kielcami. Chciałem wyprzedzić ciężarówkę, ale widziałem auto w lusterku które strasznie z----------o, pewnie lekko z 250 km/h, więc poczekałem. Gdy wyjechałem na lewy pas to ‚magicznie’ ukazało się drugie które ledwo co wyhamowało (oczywiście BMW). Nie wiem, może to moja wina, bo nie sprawdziłem lusterka pierdyliard razy, ale wiem jedno - rzygam już jazdą autem po Polsce. Na

szynszyla2018 +31
No i pospane. 3 h snu XD zajebiste. Ale jak pójdziesz do dzbana lekarza to ci powie żebyś sobie zrobił kąpiel przed snem XDDD nie wiem skąd oni tych dzbanów biorą. #lekarz #bezsennosc

Dzień dobry wszystkim, zwracam się z prośbą o małą radę i pomoc do ludzi którzy są na bieżąco w temacie sprzętu komputerowego i pcmasterowej technologii oraz mają doświadczenie z zamawianie zestawów z morele.net. Po wielu latach odkładania w czasie złożenia zestawu do rozrywki w końcu mam taką możliwość i jestem zdecydowany. Na podstawie różnych poradników i opinii wyskładałem taki oto koszyk:
https://www.morele.net/inventory/info/l66txp/
Kwota wyszła mi niemała ale założenie mam takie żeby sprzęt starczył mi na wiele lat i zostawiał miejsce na pewną rozbudowę w późniejszym czasie (druga grafika do SLI, wymiana procesora czy podwojenie pamięci RAM).
Służył będzie głównie do nadrobienia zaległości w grach z ostatnich 2-3 lat i tych co dopiero będą wychodzić.
Proszę o ocenę czy nie popełniłem gdzieś jakiegoś tragicznego błędu, ewentualnie czy da się pozamieniać komponenty zmniejszając cenę a nie tracąc na wydajności i możliwościach OC (zwiększenie ceny już mnie nie interesuje ;))
Mam jeszcze pytania o usługę złożenia zestawu w #morele bo można je zamówić za 1zł po wpisaniu odpowiedniego kodu. Co się dzieje ze wszystkimi pudełkami w których są części? Czy dostanę je później w paczce? Drugie pytanie jest odnośnie transportu złożonego zestawu, jako że wiem w jaki sposób kurierzy i magazynierzy traktują przesyłki, nawet te oznaczone jako delikatne mam poważne wątpliwości czy podejmować ryzyko. Czy komponenty wewnątrz są jakoś dodatkowo zabezpieczone na czas transportu? Boje się w szczególności o chłodzenie procesora i kartę graficzną które mogą słabo znieść przeładunki z wysokich ramp... Czy gdybym wybrał odbiór w Netpunkcie to składali by zestaw tam czy przyjechałby już złożony z centrali? Ewentualnie będę składał sam, 10 lat temu robiłem to osobiście a nie wierzę żeby w tej chwili było to bardziej skomplikowane.
Mile widziane też będą jakieś kody zniżkowe albo inne sposoby jak zrobić żeby trochę przycebulić taki zestaw ;)
Obudowę na RG3/M35
Zasilacz na CX 550W
Dołożyłbym do goodrama 240gb
Reszta może być.
@marcylian: Olej to, komputer złóż sam lub zleć to komuś zaufanemu - w razie trudności na jutubie znajdziesz tysiące poradników. Transport gotowej skrzynki jest dla komputera dużo bardziej niebezpieczny niż transport poszczególnych, "rozmontowanych" części.
Plus - nigdy nie możesz być pewien jakości tego "montażu" - czy na pewno śruby
Do zmiany:
HDD (słaby wybrałeś): https://www.morele.net/dysk-western-digital-caviar-blue-3-5-1tb-sata-600-7200rpm-64mb-cache-wd10ezex-479659/
Zasilacz (słaby wybrałeś): https://www.morele.net/zasilacz-xfx-ts550w-120mm-80-bronze-p1-550s-xxb9-379507/
SSD (wybrałeś na słabych kościach
@marcylian: moja wtopa :(
@elvis20000: że jaki test zrobią? xD
Jak się na tym nie znasz to śmiało bierz usługę złożenia w serwisie, to nie jest zestaw za 1500zł a poza tym nie każdy ma czas żeby składać kompa. A oni przed wysyłką muszą sprawdzić czy wszystko działa i od razu wymienią ew. bubel.
Jakbyś nie miał kodu: VXW8NJNXKE
@mnik1: masz racje, myślę że dla spokoju sumienia złoże go sam, zresztą znając siebie to i tak wszystko bym jeszcze raz rozbierał i składał żeby mieć pewność dokręcania każdej śrubki. Znowuż nie jestem aż taki niedoświadczony jak myśli @elvis20000, po prostu ostatnimi laty wypadłem z obiegu. Interesowała mnie usługa montażu głównie dlatego, że mam ostatnio pecha i co druga rzecz zamówiona przeze mnie ma jakieś wady i muszę odsyłać. Tutaj chciałbym dostać i mieć gwarancje, że wszystko jest sprawne. Martwi mnie jedynie kwestia dostawy. Kurierzy to zuo.
@Jezykkk: @sequel: @Tak_masz_racje: Dziękuje za porady, zastosowałem się do nich w moim zestawie. Wybrałem zasilacz Corsair CX550M 550W ze względu na modułową konstrukcje. Mam nadzieje, że te kable które można wpinać są w zestawie. No chyba, że jednak tego XFX?
Minus tego wszystkiego jest taki, że zrobiło mi się już ok 6450 zł. Kiedy to się wyda zostanę wypędzony z domu przez żonę ;) Kiedy spytała ile ten
Ja kupiłam Corsair CX550M, ale od razu oddałam, bo miał niedociśniętą jedną ściankę (?) i dziwnie piszczał. No ale może miałam pechowy egzemplarz. W każdym razie wymieniłam na ten podany wyżej, cena podobna a ma certyfikat Gold.
@Tak_masz_racje: wadliwa karta, pamięć czy procesor to jeszcze pół biedy a taki wadliwy zasilacz może za sobą pociągnąć inne elementy komputera. Trzeba minimalizować ryzyko