Wpis z mikrobloga

#morele #morelenet #pcmasterrace #pytaniedoeksperta #pc #komputery #zestawkomputerowy #gry

Dzień dobry wszystkim, zwracam się z prośbą o małą radę i pomoc do ludzi którzy są na bieżąco w temacie sprzętu komputerowego i pcmasterowej technologii oraz mają doświadczenie z zamawianie zestawów z morele.net. Po wielu latach odkładania w czasie złożenia zestawu do rozrywki w końcu mam taką możliwość i jestem zdecydowany. Na podstawie różnych poradników i opinii wyskładałem taki oto koszyk:

https://www.morele.net/inventory/info/l66txp/

Kwota wyszła mi niemała ale założenie mam takie żeby sprzęt starczył mi na wiele lat i zostawiał miejsce na pewną rozbudowę w późniejszym czasie (druga grafika do SLI, wymiana procesora czy podwojenie pamięci RAM).
Służył będzie głównie do nadrobienia zaległości w grach z ostatnich 2-3 lat i tych co dopiero będą wychodzić.

Proszę o ocenę czy nie popełniłem gdzieś jakiegoś tragicznego błędu, ewentualnie czy da się pozamieniać komponenty zmniejszając cenę a nie tracąc na wydajności i możliwościach OC (zwiększenie ceny już mnie nie interesuje ;))

Mam jeszcze pytania o usługę złożenia zestawu w #morele bo można je zamówić za 1zł po wpisaniu odpowiedniego kodu. Co się dzieje ze wszystkimi pudełkami w których są części? Czy dostanę je później w paczce? Drugie pytanie jest odnośnie transportu złożonego zestawu, jako że wiem w jaki sposób kurierzy i magazynierzy traktują przesyłki, nawet te oznaczone jako delikatne mam poważne wątpliwości czy podejmować ryzyko. Czy komponenty wewnątrz są jakoś dodatkowo zabezpieczone na czas transportu? Boje się w szczególności o chłodzenie procesora i kartę graficzną które mogą słabo znieść przeładunki z wysokich ramp... Czy gdybym wybrał odbiór w Netpunkcie to składali by zestaw tam czy przyjechałby już złożony z centrali? Ewentualnie będę składał sam, 10 lat temu robiłem to osobiście a nie wierzę żeby w tej chwili było to bardziej skomplikowane.

Mile widziane też będą jakieś kody zniżkowe albo inne sposoby jak zrobić żeby trochę przycebulić taki zestaw ;)
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcylian: No i jak wskazał @kasu zasilacz trochę lipny, dorzuć z 50 zł i weź coś z zasilaczy proponowanych przez @PurePC_pl np. XFX Core TS 550W. Wykopowi spece zaraz też krzykną byś wymienił HDD z Toshiby na WD. SSD lepiej dorzucić i kupić GoodRam Iridium Pro 240GB.
  • Odpowiedz
@wzr1one: no za słaby, 500 wat na gtx 1070 i odblokowanego intela to mało, już nie mówiąc o tym że ten zasilacz jest budżetowy (175zł, 80 plus).
  • Odpowiedz
Mam jeszcze pytania o usługę złożenia zestawu w #morele bo można je zamówić za 1zł po wpisaniu odpowiedniego kodu.

@marcylian: Olej to, komputer złóż sam lub zleć to komuś zaufanemu - w razie trudności na jutubie znajdziesz tysiące poradników. Transport gotowej skrzynki jest dla komputera dużo bardziej niebezpieczny niż transport poszczególnych, "rozmontowanych" części.

Plus - nigdy nie możesz być pewien jakości tego "montażu" - czy na pewno śruby
  • Odpowiedz
Panowie wydaje mi się że nie bardzo zdajecie sobie sprawę z tego co doradzacie. Chcecie aby niedoświadczony użyszkodnik złożył sobie komputer za 6333,01zł ? Moja rada jest inna, jak najbardziej weź tą usługę montażu, oni muszą przeprowadzić test kompatybilności i przy okazji sprawdzą czy każdy element zestawu działa. Jeśli coś nie będzie działać wymienią na nowy. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile zaoszczędzisz czasu i nerwów.
  • Odpowiedz
Moja rada jest inna, jak najbardziej weź tą usługę montażu, oni muszą przeprowadzić test kompatybilności i przy okazji sprawdzą czy każdy element zestawu działa.

@elvis20000: że jaki test zrobią? xD
  • Odpowiedz
@marcylian: Co do pytania ze złożeniem, to wysyłają wszystkie pudełka itd.

Jak się na tym nie znasz to śmiało bierz usługę złożenia w serwisie, to nie jest zestaw za 1500zł a poza tym nie każdy ma czas żeby składać kompa. A oni przed wysyłką muszą sprawdzić czy wszystko działa i od razu wymienią ew. bubel.

Jakbyś nie miał kodu: VXW8NJNXKE
  • Odpowiedz
@kasu: @Jezykkk: @Tak_masz_racje: Faktycznie zasilacz niezbyt rozważnie dobrałem, został z poprzedniego zestawu który miał być bardziej budżetowy. A później mnie poniosło ;)

@mnik1: masz racje, myślę że dla spokoju sumienia złoże go sam, zresztą znając siebie to i tak wszystko bym jeszcze raz rozbierał i składał żeby mieć pewność dokręcania każdej śrubki. Znowuż nie jestem aż taki niedoświadczony jak myśli @elvis20000, po prostu ostatnimi laty wypadłem z obiegu. Interesowała mnie usługa montażu głównie dlatego, że mam ostatnio pecha i co druga rzecz zamówiona przeze mnie ma jakieś wady i muszę odsyłać. Tutaj chciałbym dostać i mieć gwarancje, że wszystko jest sprawne. Martwi mnie jedynie kwestia dostawy. Kurierzy to zuo.

@Jezykkk: @sequel: @Tak_masz_racje: Dziękuje za porady, zastosowałem się do nich w moim zestawie. Wybrałem zasilacz Corsair CX550M 550W ze względu na modułową konstrukcje. Mam nadzieje, że te kable które można wpinać są w zestawie. No chyba, że jednak tego XFX?
Minus tego wszystkiego jest taki, że zrobiło mi się już ok 6450 zł. Kiedy to się wyda zostanę wypędzony z domu przez żonę ;) Kiedy spytała ile ten
  • Odpowiedz
@emka07: trochę mnie przestraszyłaś bo mam pecha do takich właśnie kiepskich egzemplarzy. W sumie na zasilaczu lepiej nie oszczędzać. Ten Supremo M2 wygląda solidnie. Szczególnie na ulotce producenta ;) Muszę tylko sprawdzić czy nie znajduje się na czarnej liście bo mi temat zamkniecie ;)
@Tak_masz_racje: wadliwa karta, pamięć czy procesor to jeszcze pół biedy a taki wadliwy zasilacz może za sobą pociągnąć inne elementy komputera. Trzeba minimalizować ryzyko
  • Odpowiedz