Wpis z mikrobloga

#morele #morelenet #pcmasterrace #pytaniedoeksperta #pc #komputery #zestawkomputerowy #gry

Dzień dobry wszystkim, zwracam się z prośbą o małą radę i pomoc do ludzi którzy są na bieżąco w temacie sprzętu komputerowego i pcmasterowej technologii oraz mają doświadczenie z zamawianie zestawów z morele.net. Po wielu latach odkładania w czasie złożenia zestawu do rozrywki w końcu mam taką możliwość i jestem zdecydowany. Na podstawie różnych poradników i opinii wyskładałem taki oto koszyk:

https://www.morele.net/inventory/info/l66txp/

Kwota wyszła mi niemała ale założenie mam takie żeby sprzęt starczył mi na wiele lat i zostawiał miejsce na pewną rozbudowę w późniejszym czasie (druga grafika do SLI, wymiana procesora czy podwojenie pamięci RAM).
Służył będzie głównie do nadrobienia zaległości w grach z ostatnich 2-3 lat i tych co dopiero będą wychodzić.

Proszę o ocenę czy nie popełniłem gdzieś jakiegoś tragicznego błędu, ewentualnie czy da się pozamieniać komponenty zmniejszając cenę a nie tracąc na wydajności i możliwościach OC (zwiększenie ceny już mnie nie interesuje ;))

Mam jeszcze pytania o usługę złożenia zestawu w #morele bo można je zamówić za 1zł po wpisaniu odpowiedniego kodu. Co się dzieje ze wszystkimi pudełkami w których są części? Czy dostanę je później w paczce? Drugie pytanie jest odnośnie transportu złożonego zestawu, jako że wiem w jaki sposób kurierzy i magazynierzy traktują przesyłki, nawet te oznaczone jako delikatne mam poważne wątpliwości czy podejmować ryzyko. Czy komponenty wewnątrz są jakoś dodatkowo zabezpieczone na czas transportu? Boje się w szczególności o chłodzenie procesora i kartę graficzną które mogą słabo znieść przeładunki z wysokich ramp... Czy gdybym wybrał odbiór w Netpunkcie to składali by zestaw tam czy przyjechałby już złożony z centrali? Ewentualnie będę składał sam, 10 lat temu robiłem to osobiście a nie wierzę żeby w tej chwili było to bardziej skomplikowane.

Mile widziane też będą jakieś kody zniżkowe albo inne sposoby jak zrobić żeby trochę przycebulić taki zestaw ;)
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcylian: Oczywiście, chodzi po prostu o to, że zawsze możesz trafić na wadliwą sztukę. Nie ważne czy wydasz 300, czy 1000 zł na zasilacz.
Nie polecam też komuś bylejakich podzespołów, tylko takie, które są najlepsze w określonej cenie. CX 550W jest dobrym, sprawdzonym i polecanym zasilaczem ;)
Teraz zestaw jest okej.
  • Odpowiedz
Znowuż nie jestem aż taki niedoświadczony jak myśli @elvis20000, po prostu ostatnimi laty wypadłem z obiegu.

@marcylian: Absolutnie się tym nie przejmuj. Zapewnij sobie godzinkę-dwie czasu wolnego, upewnij że wszystkie potrzebne narzędzia masz pod ręką, przeczytaj instrukcję i obejrzyj parę poradników jeśli nie czujesz się zbyt pewnie - i wsio, baw się dobrze ;)
  • Odpowiedz