Wpis z mikrobloga

Witajcie mirki. Zainspirowany wczorajszym artykułem o nasłuchu krótkofalarskim, postanowiłem poszerzyć swój domowy warsztat elektroniki o radio do nasłuchu służb i ściągania map pogodowych z satelitów (idę od razu na prawie pełnej k----e ;)
I tak miałem się w temat zagłębiać ze względów survivalowych więc wszystko się pięknie zgrywa.

#pytanie: czy ten dongle:
http://allegro.pl/tuner-dvb-t-rtl2832u-r820t-sdr-radar-skaner-nowy-i6488404982.html?reco_id=db4ed0f3-797c-11e6-84e6-56847afe9799&ars_rule_id=201&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&bi_c=Product
Będzie pracował z tym upconverterem:
http://archiwum.allegro.pl/oferta/konwerter-upconverter-rtl-sdr-rtl2832u-r820t2-kf-i6041345710.html
?

Niby sprzedawcy piszą że będzie (czip/tuner), ale może ktoś ma jakieś bezpośrednie doświadczenie?

#krotkofalarstwo #radio #rtlsdr
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@technic: :) no wiem, bez przesady - chodziło mi o to że chce uderzać w komunikację z satelitami pogodowymi, a to już trochę tam wyższa szkoła jazdy z tego co piszą.

Poleć więc coś lepszego niż ten dongle, ale tak to 400zł...
  • Odpowiedz
@Lk_hc: NOAA odbierasz bez problemu bez konwertera.
konwerter da Ci dostęp do pasm KF.
Za to na pewno potrzebujesz sensownej przejściówki do anteny.
Najlepiej zrób ją sobie sam ze sprawdzonych markowych złącz i dobrego kabla.
Do zestawu zdecydowanie dodałbym też kabel
  • Odpowiedz
Ja mam bardzo złe doświadczenie z konwerterem ale może (dobra na pewno) to był bardzo słabo wykonany konwerter.

@wbielak: może to dlatego że mieszacze takie jak ADE-1 na przykład wprowadzają dość spore tłumienie (5dB), o ile na niskich pasmach to nie jest aż tak istotne to już od 14 w góre to jest dość znaczna różnica. Dlatego właśnie w niektórych upconverterach stosowane są przedwzmacniacze. Ogólnie to dobrym pomysłem jest zastosowanie
  • Odpowiedz
To samo się tyczy np koncentryków.

@technic: Właśnie wydałem 700zł na koncentryki ;)
Zobaczymy jak to będzie chodzić... i jak ja przepchnę dwie linie 7/8" na zewnątrz.
  • Odpowiedz
Z czasem trzeba samemu dojść do wniosku że z g... bata nie ukręcisz. To samo się tyczy np koncentryków.

@technic: No jak widzicie wręcz odpychają mnie te dongle za 70zł i sam z siebie pytam o droższe rozwiązania bo to wydaje mi się... śmieszne - mimo że się nie znam zbytnio. Padła propozycje tego AirSpy - wydaje się to ciekawe - samo to że ten sprzęt ma od razu wyjście
  • Odpowiedz
@Lk_hc: Tanie ;)
Pełnopłaszczowe 7/8 cala konkretnie LCF78-50JL.
Na 144 MHz zamiast 11db tłumienia na 100m kabla jak mam obecnie będę miał 1.5dB
Do tego jeszcze kawałek teflonowego jumpa bo antena na rotorze więc taka rura nie może być podłączona bezpośrednio.
No i zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
Jak się już chwalę to dodam że antena to X-quad 7 elementów.
  • Odpowiedz