Wpis z mikrobloga

@m00n: Czas startowania i zurzycie ramu to będzie tragedia!
Mam w nim 128mb flash, hdd czy CF odpada ze względu na to że ma być bez dodatkowego zasilacza (mogę na tym flashu zrobić swap).
Nie będzie to takie przyjemne dla cpu.
  • Odpowiedz
Na bardzo słabego nettopa z małą ilością ramu (32mb).

@majsterV2: ja rozumiem potrzebę wykorzystywania starych maszyn ale to już jest masochizm :P 20 lat temu mój komputer na komunię miał więcej ramu. Może chcesz jakiś ram? wala mi się tego trochę...
  • Odpowiedz
@fervi: Racja, w sumie po co mi Xpra, skoro można jej klienta postawić na maszynie wirtualnej, a na niej serwer VNC ( ͡° ͜ʖ ͡°)
VNC działa mi na nim płynnie, zaś problemy są z kodekiem H264 wykorzystywanym przez Xprę i akceleracją 3d po VNC.
  • Odpowiedz
@majsterV2: Zainteresuj się Alpine, zmniejszysz jeszcze jak wkompilujesz w kernela moduly i wybierzesz tylko te uzywane. Moze byc też potrzebna rekompilacja paczek, których w repo nie ma.
Do małych systemów zainteresuj się dystrybucjami opartymi na musl, uclibc itp. (jak OpenWRT, Angstrom i jw.)
  • Odpowiedz
@fervi: Ile zajmuje Debian bez środowiska graficznego? U mnie wywalił się na instalacji tam gdzie miałem 500 MB miejsca na dysku. DSL i Puppy Linux działają.
  • Odpowiedz