Wpis z mikrobloga

Miraski jak liczone sa przebicia mresow w tej grze i kiedy warto kupywac okreslone przedmioty zeby dawalo to lepsze efekty.
Podam przyklad mojego ulubionego championa tj. LeBlanc.
Zwykle ide w 2 buildy.

Pierwszy to morelka -> sorce -> kodeks -> Luden -> Duza rozdzka
Daje mi to calkiem niezly waveclear i 290ap + 15 przebicia

Drugi to morelka -> sorce -> abysal -> void
Daje mi to 240 AP i 15 przebicia, 20 obnizenia i 35% przebicia mresow

I teraz sa 3 pytania.
Co jest pierwsze liczone w przebiciach z buildu nr.2?
Czy ma on sens poza sytuacjami w stylu darius/volibear/tresh ze spiritkami + enemy mid z abysalem/hexdrinkerem i mercami?
Ile na oko przeciwnik musi miec mresow zeby build nr.2 dawal mi wiekszy burst w jednego championa?

#leagueoflegends
  • 16
@NexciaK: najpierw liczone są %, potem flaty.
Wg mnie w 2 buildzie po abyssalu zrobiłbym Ludena, tak dużo mpen jest irrelevant w tej fazie gry, byłoby to ok, gdyby 4 z 5 graczy enemy składało tylko mr :D
@NexciaK: IMO dziwnie się składasz. Jak dla mnie najlepiej:
Abyssal -> morello -> buty -> rabadon -> void staff -> zhonya

Na zeda/talona itp.:
zhonya -> morello -> buty -> tu różnie, zależnie do sytuacji.

Nigdy nie składam ludena na lb, useless item dla niej.
@NexciaK: @Mleczny_Baki: Jako specjalista akrobata stwierdzam, że już nigdy nie składa się abyssala pierwszego. Jedynie kupujesz megatron cloaka jeżeli masz ciężki match up i #!$%@? morello. Na talona/zeda robisz to samo tylko #!$%@? armguarda(itemek z armorem) -> morello. Zhonya/abyssal totalnie not worth na pierwszy item. Luden na lb bardzo dobry, elo.
@Schnappi: Luden na lb bezużyteczny bo bursta masz wystarczającego, nie pokujesz jak jakiś ziggs czy inna ahri, tysiąc razy ważniejsze jest dobre ustawienie. Echo się przydaję do czyszczenia mininów tylko, niemal nikt na poziome P1/D5 + nie składa tego na lb.

już nigdy nie składa się abyssala pierwszego

@Schnappi: Build z abyssalem jako pierwszy item ma największego winrate'a od 4-5 patchów.
@Haraj: Możliwe i dobrze dla niego. Nie twierdzę że tylko ja mam rację, w sumie nawet miło jakby podzielił się swoją wiedzą, ale nie podyskutujesz z typem którego argumenty to "ah dobra, nvm. Składasz zhonye standardowo na lb, nie mamy o czym rozmawiać.".
@Haraj: Dla resistów, survivability i bursta na early. Przyznaję że to sytuacyjny item i niekoniecznie pierwszego wyboru. Ja lubię mieć, ale z drugiej strony nie biorę lb na zed/talona.

Po co ludena(wcześniej niż na 5/6 item)?
@Schnappi: Nie pomyślałem o move speedzie, może rzeczywiście warto jak się nafeedujesz.

Co do zhonyi to ja też jej raczej nigdy nie składam dopóki nie mam morello, rabadonki, abyssala i void staffa, bo nie lubię matchupów lb vs ad champ i ich unikam. Co też pewnie wynika z tego, że tak jak pisałem wcześniej bardzo lubię zbudować pierwszego abyssala.
W sumie to dlaczego nie warto abyssaa pierwszego? Jak już zbudujesz negatrona
@Mleczny_Baki: opcja ze skladaniem negatron cloaka pozwala na wlasnie latwiejsze zycie na linii - generalnie dosc tani item dajacy duzo mr. Nie potrzebujesz konczyc abyssala - od jakiegos czasu zamiast flat reduction na mr przeciwnikow o 20 masz skalowanie 10-25 w zaleznosci od levela. Skladanie morello to lepszy powerspike w duzych (i dlugich) teamfightach. Jezeli kupujesz MR by przetrwac linie to sam negatron jest wystarczajacy. Dodatkowo jezeli gra tego wymaga nie