Wpis z mikrobloga

Hej Czy można złożyć wniosek o paszport w konsulacie #londyn a odebrać go w Polsce? Jak zobaczyłem opłatę za paszport to stwierdziłem, że oni tam na stołkach "elity" są chyba jednak #!$%@? 140 zł (odbiór w Polsce) 88Ł (odbiór w Londynie) o.O

Czy można złozyć wniosek w konsulacie zagranicą ale odebrać w Polsce i zapłacić te 140zł? Albo jeszcze lepiej bo mamy XXIw. Czy jest możliwość złożenia wniosku online...?

#emigracja #prawo #podroze
  • 11
@dancap Nie wiem czy przy odbiorze, czy przy składaniu wniosku ale bezwzględnie osobiście. Odbierasz tam gdzie składasz, może da się online, sprawdź na epuap, ale jeśli nie masz profilu zaufanego to i tak konieczna wizyta w urzędzie(chyba, że masz akceptowany podpis elektroniczny).
@Dpdp: @sorhu: Wniosek będę chciał złożyć osobiście w Londynie myślałem żeby zrobić to we wrześniu/październiku oraz w Polsce będę chciał również odebrać osobiście gdzieś w Listopadzie bo akurat będę w Polsce. Zastanawiam się tylko czy tak można czy raczej jak na polską biurokrację przystało będą tworzyć utrudnienia. Ta różnica w cenie to jest jakiś kosmos o.O rozumiałbym 40Ł czyli 10Ł różnicy z Polską ceną w ramach przesyłki ale różnica 58Ł
@Lanza: Tak wiem ale sądziłem że jak odbiorę w Polsce to koszty będą mniejsze. Akurat nie muszę mieć paszportu na teraz i zapewne polecę do Polski i przy okazji złoże wniosek i innym razem jak będę w Polsce to odbiorę. Ale te 88Ł to jakaś masakra i totalne naciąganie ludzi, zwykłe dymanie obywateli przez Państwo Polskie :/
@dancap: @dancap: bo ja wiem? Podatków taka osoba w Polsce nie płaci, to może zapłacić daninę przy wyrobieniu dokumentu. W niektórych krajach posiadanie naszego paszportu to przywilej - nie konieczność.
@MaciejPN: Tyle ile wypracowałem podatku wcześniej w Polsce z którego nie korzystałem lub tyle ile wysłałem czy wydałem w Polsce opłaciłoby więcej niż jeden paszport wiec argument z dupy. Ale spokojnie, ominę ten debilizm wiec nie ma problemu, kasy ode mnie nie wyciągną :)
Nie mam zamiaru przeznaczać nas to państwo więcej niż na to zasługują :)
@MaciejPN: Trudno oddać cos czego nie mam.
No ale spokojnie zdobędę go nie dając doić się jak idiota przez własne państwo :D skoro można zdobyć je taniej to tak zrobię... Tak działa wolny rynek ;)

Dziwi mnie tylko ze państwo doi własnych obywateli myślałem ze działają na ich korzyść a widać jakie to stwierdzenie jest dalekie od prawdy.
@sakfa: Dlatego daruje sobie panią w konsulacie a opłacę panią w okienku w Polsce :) nie ma sensu marnować tyle kasy na pracę konsula skoro mam zapłacić jak za prawie cztery paszporty w Polsce. Najważniejszy jest jednak moj portfel :)