Wpis z mikrobloga

#akwarium #akwarystyka #pokazakwarium

Follow up do wpisu http://www.wykop.pl/wpis/18819189/akwarystyka-akwarium-chwalesie-pokazakwarium-po-ki/

Równo miesiąc od ostatniego zdjęcia. Rośliny dość mocno się rozpuchły, dopiero od zeszłego tygodnia zaczęły wypuszczać korzenie a z nich małe listki (widoczne z przodu zdjęcia). Z tyłu i gdzieniegdzie w miejscach które są na zdjęciu niewidoczne wrzuciłem pojedyńcze źdźbła które wyciągnąłem z filtra. Bardzo dobrze się przyjęły i powoli zaczyna to wyglądać tak jak chciałem. Ba nawet za dobrze i zaraz będzie wymagać przycinki :). Na zdjęciu widać dalej wykałaczki powbijane w utricularię. Niestety podczas wyciągania niektóre nie zakorzeniły się na tyle dobrze i wypłynęły :( Musiałem je ponownie osadzić więc ukorzenianie zaczęło się od nowa :( Pozostałe trzymają się nawet dobrze. Zobaczymy, za kilka tygodni powinienem móc wyciągnąć wszystkie wykałaczki (chociaż właściwie to nie rzucają się w oczy.

2 tygodnie temu zacząłem dozowanie Carbo w płynie (Aquaflora Carbo), a właściwie przedozowywanie gdyż dawka normalna to 1 psik na 50l wody, u mnie jest ~25l wody i też daje jeden psik. Czyli 200% normy. Roślinom to raczej nie szkodzi, natomiast pojawiły się glony na szybach w postaci zielonych kropek. Widoczne są też na lewym kamieniu (skąd nie mogę ich zeskrobać niestety).

Zastanawiam się już powoli nad wprowadzeniem krewerek Crystar Red ale wiązało by się to z koniecznością zmniejszenia dozowania Carbo (tak myślę). Także chyba jeszcze poczekam na większy rozrost krzaków :) Just to be safe...
TheSunDoesNotRiseEveryMorning - #akwarium #akwarystyka #pokazakwarium

Follow up do...

źródło: comment_M33y6KzmeQk4DjlVqNNQ62svxQdWfzaD.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach