Aktywne Wpisy
chcialbymbycnormalny +264
W polsce dalej jak w lesie, jak śmiesz się do juleczki uśmiechać ty intzelu mizoginie.
#p0lka #logikarozowychpaskow #tinder #blackpill #rozowepaski
#p0lka #logikarozowychpaskow #tinder #blackpill #rozowepaski
Ryneczek +67
Myślałem, że to jakaś ruska propaganda krążąca po twitterze, ale nie - nowym rzecznikiem prasowym ukraińskiej armii naprawdę został trans, niejaki Sarah Ashton-Cirillo. Ciekawe, co na to Azovcy i reszta ukraińskich narodowców. Przykro patrzeć, jak Ameryka upadla naszych sąsiadów, propagując swoją atlantycką ideologię. Chłop, który sobie ucina siusiaka i zmienia płeć jest dla mnie zaburzony. Koniec kropka.
https://www.newsweek.com/ukraine-military-has-new-transgender-spokesperson-1817334
#ukraina #wojna #bekazlewactwa #4konserwy
https://www.newsweek.com/ukraine-military-has-new-transgender-spokesperson-1817334
#ukraina #wojna #bekazlewactwa #4konserwy
Polska B - wiele firm istnieje calkowicie na czarno (budowlanka) lub istnieje jako jednoosobowa firma na ryczalcie (zaklady mechaniczne), czasem jedna lewa umowa zlecenie na syna by nabic koszty.
I co? Ile zarabia pracownik, gdy zly urzednik nie zabiera polowy pensji? Mlody niedoswiadczony okolice 1000 zl lub mniej, ogarniety mlody okolice minimalnej. Bardziej doswiadczeni i sprawni fizycznie w roznych ciezkich i niebezpiecznych pracach (dachy, kamieniarstwo itp) dobija do max 120 zl dniowki. Generalnie dniowka 60-90 zl.
Do tego: brak uprawnien, umowy, bhp lezy, kultura pracownikow wola o pomste do nieba. Jakis 40+ letni idiota kladzie za Twymi plecami deske z gwozdziem do gory, a gdy prawie na nia nadepnales podajac deski wyzej, to tlumaczy sie ze on przeciez dopiero co tam polozyl. Chcesz buty bhp, ubranie robocze, wlasciwy rozmiar rekawiczek? Przeciez mozesz se kupic. Zachorujesz, dostaniesz kontuzji? - bezplatne L4. Trwale kalectwo? Twoj problem. Kilka stow renty i szukanie gownopracy za kilka zl/h. Sprobuj walczyc o swoje, to Cie opinia publiczna zje, bo niszczysz zycie swemu szefowi i innym pracownikom.
Z tych okolic 2k zl, zaloz rodzine, wynajmuj mieszkanie, odloz na emeryture.
Do tego wielokrotnie Janusz biznesu pensje ucina z byle powodu, oszukujac.
Zaraz kolejny ,,ekspert" zacznie tlumaczyc podstawy, ze optymalizacja kosztow to walka cenowa o klienta. Ok. Tylko czemu ten biedny ucisniety szef buduje se drugi dom bez kredytu, kupuje czwarty samochod, wyjezdza na wakacje cala rodzina? I to prowadzac mala, niby niedochodowa firme. Najzwyczajniej podatki pracownika transferuje do swej kieszeni, by przypadkiem prezes nie obnizyl standardu zycia.
Wolny rynek - taki piekny. Idzcie w hoi.
#gorzkiezale #januszebiznesu
To jest wlasnie to - ludzie maja problem przeczytac ze zrozumieniem kilka akapitow, ale dolaczaja sie do dyskusji wykladajac swe najmojsze racje. Zadna nowosc, ze nie potrafia patrzec dalej niz rok do przodu i na takich potrzeba bata urzednika, by nie zaszkodzili innym (i sobie!) swymi dzialaniami.
@KtosKtoSamNieWiesz: Skąd Ty wziąłeś te kwoty?
Jak miałem 23-24 lata, pracując w polsce B na budowie (tynki tradycyjne / płyty gk / wykończeniówka) zarabiałem
@KtosKtoSamNieWiesz:
pisząc
myślałem tu o trzech różnych pracodawcach - u każdego robiłem co innego. Było jeszcze 2-3 miejsca, ale tam po prostu stawki mnie nie zadowalały, więc podziękowałem. Raz na odchodne proponowali mi też 12zł/h ale nie liczyli dojazdu do
Nie twierdze, ze w Polsce B nikt nigdzie nie