#linux #program Jakim programem naprawić uszkodzony plik wideo na płycie DVD? Ten uszkodzony plik wideo jest widoczny, inne pliki odczytują się bez błędów z tej płyty.
@look997: Nie znam tego. Proponowalem jedynie zrobic kopie dysku zanim z----e sie jeszcze bardziej. Mozliwe, ze to nie wina nosnika samego w sobie, a po prosty plyta została źle wypalona.
@less_is_more: Odtwarzałem te wszystkie pliki żeby sprawdzić i działały całe. Ale to było dwa lata temu, niedługo po tym jak je wypaliłem. Teraz nie idzie odczytać jednego z sześciu plików na tej płycie. Nawet miniaturka się nie generuje. Reszta się normalnie kopiuje w całości.
W zasadzie się coś w rodzaju kopii robi tym programem. plik medium.iso ale zajmuje na razie 4.2 MB.
@less_is_more: Pewnie jest zniszczony, szkoda że go używałem tylko z trzy razy i później leżała w szufladzie. Ma takie trzy małe dziurki i wyraźne ryski. Pewnie to przez to. Ale to na pewno nie zniszczyło całego pliku.
@look997: Smiała teza. Skoro widzisz ubytki na powierzchni to mozesz byc prawie pewien ze to jest powód. Wystarczy mała ryska, dziurka i juz po czesci danych :)
@less_is_more: Ja słyszałem że właśnie nie, że dane są rozrzucone i zastosowane są zaskakująco złożone algorytmy w których w zasadzie efekt jest taki jakby plik był zapisany wiele razy. Jadą na razie tamtym programem. Zeskanował cztery razy tyle sektorów. Ile jest właściwie sektorów na płycie DVD?
EDIT: to chyba te ponad 1 milion 700 sektorów. OoO.
@look997: A co ma do tego ilosc sektorów? Jezeli plyta jest zniszczona to nic nie zrobisz. Mozesz starac sie zrzucic dane i poskladac to z czego zostało, ale z gówna bata nie ukrecisz.
@less_is_more: Tylko po co ten program czyta całą płytę jeśli tylko jest jeden plik o określonym rozmiarze trudny do odczytu? Marnowanie czasu na odzyskiwanie skopiowanych już na dysk plików,
@less_is_more: Mam kopię prawie całego nośnika. Brakuje tylko jednego pliku. Takie kopiowanie tym programem dvdisaster trwałoby chyba kilka dni. programem testdisk to samo było. Co zrobić? Najlepiej żeby tylko część sektorów zeskanowało gruntownie, te na których jest ten plik. Jest wiadomo ile on zajmuje - 463,2 MB. Sporo krócej by to potrwało.
@look997: Może ddrescue skopiuj cały nośnik, potem go podmontuj i sprawdź czy działa. Ewentualnie na windzie i chyba na Linuksie było jakieś narzędzie do kopiowania danych z uszkodzonych płyt. Jak nie rozwiązałeś problemu to pisz, poszukam jak się nazywał.
@Kryspin013: @less_is_more: Było tak: doszło do 90 bad sectors, potem zmniejszało się i doszło do 0 bad sectors, potem znów rosło do 8 bad sectors. I teraz dłuugo już się tego trzyma. Co zrobić?
@look997: Nic nie wiem. Możesz spróbować użyć najbardziej prowizorycznej metody jak wysmarowanie płyty skórką od banana i wtedy ddresource. Sama płyta (dane) nie są uszkodzone, uszkodzony jest prawdopodobnie tylko ten przezroczysty plastik -wierzchnia warstwa płyty (porysowana albo coś). Jak czymś te rysy wypełnisz a podobno bardo dobrze nadaje się do tego wewnętrzna część skórki banana to może uda się odczytać te sektory przez ddresource.
@look997: Wypełniacze są ok ale krąży urban legend w necie, że banan robi to wystarczająco dobrze. Sam chyba nigdy nie próbowałem (przynajmniej nie pamiętam), ale słyszałem trochę opini że podobni daje radę. Sprawdź w internecie jak masz wątpliwości.
Jakim programem naprawić uszkodzony plik wideo na płycie DVD? Ten uszkodzony plik wideo jest widoczny, inne pliki odczytują się bez błędów z tej płyty.
man: dd
źródło: comment_N9sD3ykbzg5h65NAdVG13UsSLfheEKKw.jpg
PobierzTeraz nie idzie odczytać jednego z sześciu plików na tej płycie. Nawet miniaturka się nie generuje. Reszta się normalnie kopiuje w całości.
W zasadzie się coś w rodzaju kopii robi tym programem. plik medium.iso ale zajmuje na razie 4.2 MB.
EDIT:
HINT: kiedys z 10 lat temu smarowalem plyty masłem gdy nie działały, nie wiem czy to coś da bo juz nie pamietam, ale mozesz sprobowac xD
Ma takie trzy małe dziurki i wyraźne ryski. Pewnie to przez to. Ale to na pewno nie zniszczyło całego pliku.
@look997: Smiała teza. Skoro widzisz ubytki na powierzchni to mozesz byc prawie pewien ze to jest powód. Wystarczy mała ryska, dziurka i juz po czesci danych :)
Jadą na razie tamtym programem. Zeskanował cztery razy tyle sektorów.
Ile jest właściwie sektorów na płycie DVD?
EDIT: to chyba te ponad 1 milion 700 sektorów. OoO.
Takie kopiowanie tym programem dvdisaster trwałoby chyba kilka dni. programem testdisk to samo było.
Co zrobić? Najlepiej żeby tylko część sektorów zeskanowało gruntownie, te na których jest ten plik. Jest wiadomo ile on zajmuje - 463,2 MB. Sporo krócej by to potrwało.
Było tak: doszło do 90 bad sectors, potem zmniejszało się i doszło do 0 bad sectors, potem znów rosło do 8 bad sectors. I teraz dłuugo już się tego trzyma.
Co zrobić?
źródło: comment_DWrnS7CKJc0HGo5pRuZ4zKh5WazKydQb.jpg
PobierzSpróbuję skórką od banana. :)
Najwyżej umyję. :))