Wpis z mikrobloga

Ciekawa sprawa...

Pamiętacie znalezisko: Czy w polskich szkołach uczyć cyfr... arabskich? Kilka dni temu film ten wzbudził na Wykopie ogromne zainteresowanie, ale też i oburzenie, a w komentarzach pojawiły się obraźliwe opinie na temat osób, które pokazane zostały w nagraniu.

Ale czy słusznie? Przypominam o znalezisku ponieważ pojawił się w nim komentarz osoby, która brała udział w nagraniu. Informacje przedstawione w tym komentarzu są na tyle ciekawe, że warto jest je tutaj nagłośnić.

Zauważcie, że w nagraniu pierwsza osoba rzeczywiście powtarza pytanie o cyfrach arabskich. W przypadku kolejnych osób trudno jednoznacznie stwierdzić na jakie pytanie udzielają oni odpowiedzi. Z kolei pan z 1:04 w swojej odpowiedzi nawiązuje do nauki języków (!!!), a nie cyfr. Czy zatem wszyscy odpowiadający otrzymali to samo pytanie? A może autor filmu rzeczywiście dopuścił się tutaj manipulacji?

Jestem ciekawa co autor nagrania ma do powiedzenia w tej sprawie.

Edit1:
09.08.2016: Autor nagrania publikuje cały materiał, który rozwiewa wszelkie wątpliwości

Edit2:
09.08.2016: Odpowiedź uczestnika nagrania na publikację dzisiejszego filmu

#afera #manipulacje #polskiyoutube #wykopjuzwie #aswykopu
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

dlatego nigdy nie biorę udziału w rozmowach z jakimiś cwaniaczkami, każdą wypowiedź można zmanipulować, niektóre stacje tv osiągnęły w tym rzemiośle poziom mistrzowski stąd też wylapuje tylko fakty i staram się minimalizować czas na czytanie i słuchanie wiadomości ze świata z mediow
  • Odpowiedz
@a__s: heh pierwsze moje wrażenie po obejrzeniu tego było takie samo, czemu nie słychać pytań, później pomyślałem, że znów wykopki łykają i nie ma sensu tłumaczyć i łapać minusy ;) najważniejsze to mieć świadomość, że większość treści tworzonych dla kasy, jest robiona tak aby zrobić łatwą sensację, kosztem prawdy. A główna wykopu niestety to świetny przykład, dlatego niestety coraz rzadziej tam patrzę. W każdym artykule na Onet, WP, Interia, Gazeta,
  • Odpowiedz
@nikifor: Wpisu raczej nie usunę - myślę, że to byłoby trochę nie w porządku. Ale nad wpisem umieściłam link do pełnego nagrania, tak by wszyscy mogli się z nim zapoznać.
  • Odpowiedz
@a__s: Ja to jednak poczekałbym z tym rozwianiem wszelkich wątpliwości. Autor powinien wrzucić surowy materiał, bo ten jest zmontowany. W kluczowych momentach jest wyłączane video i pokazywany napis "prawidłowe". To zaburza ciągłość i otwiera drogę do manipulacji. Z drugiej strony autor mógł wrzucić niezmanipulowany materiał, ale po prostu nieudolnie go zmontował.
  • Odpowiedz
@a__s: to że ty nie możesz wpływać na to co się pojawi na stronie głównej wykopu nie oznacza że jakiś inny moderator/administrator nie może ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Reflection: No to nie wyjaśnia niczego... masz pytanie, plansze na cały ekran i potem odpowiedź, co można z tego niby wywnioskować? Przecież w montażu telewizyjnym to jest podstawowe narzędzie do skracania czyichś wypowiedzi, ktoś zaczyna zdanie, potem wchodzi przebitka na cały ekran (w tym wypadku plansza - ale to bez znaczenia) i w tle leci już inna część zdania. Materiał wyjaśniający brak manipulacji może być kolejną manipulacją, trzeba wrzucić całość
  • Odpowiedz
to że ty nie możesz wpływać na to co się pojawi na stronie głównej wykopu nie oznacza że jakiś inny moderator/administrator nie może ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Jurigag: Przecież wyraźnie napisałam, że moderacja nie ma takich uprawnień. Ja mam uprawnienia administracyjne, dostęp praktycznie do wszystkiego, dalej nie mogę "wpychać" znalezisk na główną. Takie podejrzenia są dla mnie dziwne, poważnie.
  • Odpowiedz
Moderatorzy serwisu nie mają możliwości wpływania na to co pojawi się na stronie głównej Wykopu.

@a__s: moderatorzy może i nie, ale nie zapominaj jak zwiększyliście próg przy aferze leśnej-znaleziska z ponad 400 wykopami i kilkunastoma zakopami wisiały w wykopalisku. dlaczego więc mielibyście nie manipulować tym progiem przy innych okazjach?

czyli zielonka nas nabrała i nie było żadnej manipulacji w jego przypadku?
  • Odpowiedz
@a__s: przeciez już często się odwalały takie akcje że coś co nie powinno być na górzę było, a coś co nie powinno być w wykopalisku tam było, najwidoczniej jednak nie masz do "wszystkiego" ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Ja nie twierdzę, że nieuctwa w takiej, czy innej dziedzinie nie ma, generalnie większość ludzi na świecie to nieuki, ale nie podoba mi się motyw robienia z ludzi idiotów oraz pokazywanie ich twarzy, jeżeli faktycznie do manipulacji doszło (wygląda to na całkiem prawdopodobne).

@Ssssssssindriiiiiiiiiiiiiii: Tu jest nudna całość, jak sugerowałem
https://youtu.be/wIAlHIcYqXw
Nadal węszysz manipulację?
  • Odpowiedz