Wpis z mikrobloga

Uwaga ważne badanie!

Mediana (połowa zarabia więcej, połowa mniej) zarobków w Polsce to ok 3300zl brutto ( na rękę nie wiem, ze 2300 może?) Uznajmy, że właśnie tyle. Czy zarabiając takie pieniądze w miesiąc czulłbyś/aś się szczęśliwym człowiekiem?

#pytanie #ankieta

Dla mobilnych odpowiedzi w komentarzach.

2300 do ręki. Fajnie?

• Fajnie. 20.6% (629)
  • Nie fajnie. 71.7% (2188)
  • Nie zarabiam / sprawdzam. 7.7% (234)

Oddanych głosów: 3051

• 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hpiotrekh: j----a kpina, ja po 5 latach od momentu jak obroniłem magistra- drugiego dopiero fajc zarabiam na tym poziomi9ę jak zrobiłem parę uprawnień zaqwodowych/kursów ergo zapłać za kurs+egzamin i masz i dopiero tą ich "legendarną średnią" zarabiam, a większość ludzi zarabia mniej- z-----a statystyka
  • Odpowiedz
@WidarX: Ale ja nie pytam o średnią ( ta wynosi chyba ok 4100, może więcej) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a że jest z-----a to wiadomo. samo branie przedsiebiorstw pow 10 osob przeklamuje
  • Odpowiedz
@WidarX: Chyba z GUSu, nie wiem. Ręki sobie za nie uciąć nie daje. Oczywiście są to kwoty brutto, bo niektórym się myli.
Za to najczęściej występującą płacą jest chyba ~2400 brutto, więc k---a rzal i mogiła w sumie, bo to nawet 2 koła nie ma xD
  • Odpowiedz
@hpiotrekh: ja nie zarabiam, ja prowadzę latyfundium które utrzymuje instytucje państwowe i płacę marne grosze na rękę swoim pracownikom, bo na więc ej mnie nie stać, chyba że od razu oleję to wszystko i8 s-------ę gdziekolkwiek i tak lepiej na tym wyjdę
  • Odpowiedz
Q@hpiotrekh: zgaduję, że połowa chciałby tyle zarabiać, a połowa nie ( ͡° ͜ʖ ͡°) jeśli wynajmujesz mieszkanie to ci nie starczy na nic, jeśli chcesz wziąć mieszkanie na kredyt to też, możesz mieszkać u rodziców to starczy ewentualnie na wódkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kawior2007: To jest dochód na osobę, nie na gospodarstwo domowe. Jeżeli ty zarabiasz 2300, twój różowy 2300 to spokojnie wystarczy na ratę za mieszkanie + utrzymanie, ba nawet odłożyć się da czy na wakacje wyjechać. Nie mówię, że to są ogromne pieniądze, ale udawanie, że nie da się spokojnie przeżyć w Polsce za medianę to p---------e #programista15k i piwniczniaków których utrzymują rodzice.
  • Odpowiedz