Wpis z mikrobloga

@JezelyPanPozwoly: Zamkniesz się w 1000 zł. jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem wolnego miejsca i czasu, posiadasz podstawowe narzędzia i chociaż raz zrobiłeś coś w domu to dasz radę. w interencie jest pełno filmów z instrukcjami, for, stron. najlepiej budować pieć od razu z wędzarniaąą
@AppleDash: co to rs?

przepis na ciasto do pizzy:

płaska łyżka cukru lub melasy
5 g świeżych drożdży
200 g mąki typ 00
100 ml wody

rozprowadzamy drożdże z cukrem, czekamy chwilę ąż staną się płynne. następnie przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy wodę. wyrbiamy mikserem przez 4 minuty lub ręcznie przez 8. ciasto ma mieć konsystencje kluchy. smarujemy ręce oliwą, ciasto wrzucamy do worka/miski i szczelnie zamykamy aby nie wyschło (olej
@Wsciekle_piesci_meza: w zbyt wysokiej temperaturze (np. w pokojowej) drożdże będą zbyt aktywne, przejedzą cukry zawarte w cieście i umro ( ͡° ʖ̯ ͡°)
W lodówce, gdzie masz ok 4-6 stopni są rozleniwione, mniej żrą i dłużej żyją. poza tym, zachodzi proces naturalnego zakwaszania ciasta dzięki bakteriom kwasu mlekowego i innych szczepów występujących w danym regionie (jest ich kilka tys. rodzajów, dlatego chleb w każdym zakątku Świata smakuje
@Wsciekle_piesci_meza: najlepsze są pomidory San Marzano - takie podłużne, do kupienia w puszcze. Od biedy mogą być pelati lub - polecam teraz- polska Lima, ale ważne aby nie była kwaśna (choć patrząc na pogodę, nie było zbyt dużo słonecznych dni, więc pomidory nie będą słodkie) Parzysz, obierasz skórke, dusisz na oliwie przez 3h, solisz, wciskasz czonsek jak chcesz (ja nie chce), doprawiasz do smaku (polecam szczypte cynamonu, ale na prawdę szczyptę).