Wpis z mikrobloga

Są tu jacyś prawnicy lub studenci prawa? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mam pytanie odnośnie tego, czy można wypuszczać kota domowego z domu. I co jeżeli mój kot pogryzie psa. Czy wypuszczanie kota powinno być zabronione? Bo przecież nie założę kotu kagańca. #prawo #zwierzaczki #koty #kiciochpyta
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smartzone: To zależy od umiejętności twoich prawników i sędziów. Polskie prawo jest tak skonstruowane że jeden sąd orzeknie że kot musiał mieć kaganiec a inny sędzia powie że jest niewinny. Na pewno kiedyś słyszałaś o absurdalnych i czasem sprzecznych ze sobą orzekaniach sądów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Myślę że kaganiec nie ma znaczenia i wykroczenie podlega pod inny paragraf, jakiś uszczerbek na zdrowiu lub coś w
  • Odpowiedz
@smartzone Mozna wypuszczac. Jesli kot Twoj pogryzie psa czy tez inaczej narozrabia mozesz ponosic odpowiedzialnosc jak kazdy inny wlasciciel zwierzatka (psa, konia, swinki) na podstawie 431 k.c.
  • Odpowiedz
@crystaldragon
@smartzone
Art. 77. KW
Kto nie zachowuje zwykłych lub nakazanych środków ostrożności przy trzymaniu zwierzęcia, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
Oczywiście jesteś zobowiązana do sprzątania po ów zwierzęciu.
Art. 431. Odpowiedzialność za szkody wyrządzone
  • Odpowiedz
@smartzone Sędzia może oczywiście powołać się na art. 431 KC, o którym wspomniałam wyżej. Nie wspomnę już o tym, że MUSISZ zaszczepić kota. B--ń Boże, gdyby doszło do tego, iż kot był chory, a zaraził człowieka czy inne zwierzę.
  • Odpowiedz
@smartzone: Nie no, nie popadajmy w paranoję. Ponosisz odpowiedzialność za szkodę majątkową - jak ją oszacować przy podrapaniu? Jedynie ewentualnym kosztem wizyty u weta i leków, ale to już musiałby porządnie drapnąć. A co do przepisu z KW to naprawdę trudno uznać żebyś musiała przy kocie stosować jakieś specjalne środki ostrożności, toż to nie tygrys. Przede wszystkim pamiętać trzeba, że wszystko zależy od właściciela tego potencjalnie poturbowanego pieska - bez
  • Odpowiedz