Wpis z mikrobloga

Siemano #php #phpstorm #webdev. Obecnie używam phpstorma ale kończy mi się licencja. Programuję w php ( ͡° ͜ʖ ͡°) (wiadomo, z całą otoczką - html, css, js, symfony, zend) i uczę się angulara i angulara2. Kumpel mi zasugerował, żeby nie kupować phpstorma tylko intellij idea, bo wspiera teoretycznie jave, ale są wtyczki do php i wiele więcej. Czy wsparcie php w phpstorm i idea jest identyczne? Obawiam się, że jak intelliij idea jak jest do wszystkiego to jest do niczego (większa kobyła, wolniej działa, uboższe wsparcie php, rzadsze aktualizacje pluginów). Co mi proponujecie kupić?
I jeszcze dodatkowe pytanie - mam 1os działalność gospodarczą, czy mogę kupić na firmę wersję "Individual Customers" zamiast "Business and organisations" (tzn czy wystawią mi fakturę na firmę i czy mogę mieć przez to problemy?) Wiem, że cebula, ale $199 a $89 to duża różnica

Co kupić do webdevu (głównie php i angular)?

• PhpStorm ($89 za rok) 85.3% (29)
  • Intellij idea ($149 za rok) 14.7% (5)

Oddanych głosów: 34

• 10
@fdisk: dziwne, mi nie chcieli wystawić faktury 0% vat na prywatną licencję.
Kupiłem licencję na firmę (8euro droższa) ze zniżką dla startupu i dopiero wtedy dostałem 0% vat fakturę
@Lisek-Chytrusek: To nie jest do końca tak jak Ci znajomy powiedział - każde z IDE oferowanych przez Jetbrains jest wyspecjalizowane w konkretnym języku. PhpStorm jest do PHP, JS i ogólnie technologii webowych, WebStorm głównie do frontend (to taka okrojona wersja PhpStorm głównie dla frontendowców), a IntelliJ jest dedykowana, a nie tylko wspiera Javę.

Wszystkie te IDE mają podobny styl, ale diabeł tkwi w szczegółach. Oczywiście, że możesz w IntelliJ zainstalować wtyczki