@HyperX: Ruszty zwykle się rozbija po kolei na prostsze elementy i wstawia jak @Sverc powiedział siły jednostkowe i liczy metodą sił. Najpierw analizuje się co na czym "leży", a wykresy rozrysowuje niezależnie po wyznaczeniu niewiadomych.
@Tremade: W sensie wykres od obciążeń zewnętrznych dla połączeń sztywnych (nie przegubowych, jak w literaturze i wielu przykładach), oraz wykresy od sił jednostkowych. Tok postępowania znam, tylko nie wiem jak dokładnie rysować w takich połączeniach wykresy, a np w Robocie tego nie sprawdzę, bo ma z automatu połączenia przegubowe przy rusztach
@HyperX: Przyznam, że z przyjęciem sztywnych węzłów się nie spotkałem, w ogóle nie wiem czy taki układ statyczny miałby w ogóle sens w przypadku takiej konstrukcji. O ile połączenie między prostopadłymi ławami powinno być przegubowe, to sam wykres nie zeruje się w tym punkcie i są od siebie jakby "niezależne", ale skoro masz takie założenie to tylko współczuć bo robi Ci się dużo niewiadomych.
@HyperX: A w ogóle na klasycznie pojmowany moment zginający prostopadła belka nie powinna mieć wpływu, reakcja jest prostopadła i dokonuje jedynie skręcenia belki. Jedyną kwestią jest podatność podpory, ale powinna być ona bliska podpory przegubowej ze względu na wymiar i rozwiązanie połączenia.
@Tremade: Obdzwoniłem dziś 15 korepetytorów +/- i każdy odmówił, tłumacząc, że do tej pory nie miał potrzeby w życiu przerobienia choć jednego takiego zadania, więc ogólnie rzecz biorąc nie zna dokladnie tematu...
@HyperX: Najlepiej jakby ktoś mądrzejszy się wypowiedział, bo dla mnie takie zadanie nie ma za bardzo sensu. A jak już jest konieczność, to bym leciał jak z węzłami przegubowymi, tylko dodał kolejne dwie niewiadome momentów na każde skrzyżowanie i się bawił. A do weryfikacji zrobiłbym sobie model jak wspomniałem wyżej w Robocie.
@Tremade: No nie, w każdym ruszcie trzeba wyznaczyć stopień statycznej niewyznaczalności i na jego podstawie dobrać układ podstawowy, czyli siły jednostkowe. I tak dla pierwszego przykładu dla przegubowego SSN to 1, dla sztywnego 5; dla drugiego 4 i 8; dla trzeciego 2 i 8 - i tyle sił jednostkowych trzeba przyjąć
@HyperX: Nie no rozumiem, po prostu nie mogę się nadziwić kto wymyślił sobie te sztywne połączenia ław w ruszcie, bo to ani zadanie na egzamin, ani też zadanie na kolokwium, ktoś chyba lubi psuć wolny czas studentom.
#budownictwo #korepetycje #mechanikabudowli #wytrzymaloscmaterialow #polibuda #politechnika
Mp, Mi, w sensie tak ponazywane masz osie (p,i)?
A nie możesz w Robocie przyjąć