Wpis z mikrobloga

Mam problem z SPD (mtb), po już po 10km drętwieją mi stopy, a dokładnie śródstopie. Kombinowałem z ułożeniem bloków na kilkanaście różnych sposobów, częściowo rozwiązuje problem okresowe tylko ciągnięcie pedałów do góry, ale to żadne rozwiązanie, a stawać co 10, 15km to bezsensu.
Miał ktoś tak? Jak sobie z tym poradziliście? Czy to kwestia mojego "skrzywienia" i to się raczej nie dopasuje?

Buty SH-XC31
Pedały SPD PD-M520

#pytanie #rower #spd
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@waluch: też kombinowałem, już od tej prawidłowej pozycji sprzed spd - trochę do góry i trochę w dół (wydaje mi się, że ustawienie optymalne, bo nie czuję zmęczenia ani w ramionach, ani w dłoniach, ani w karku).
  • Odpowiedz
@jak_to_mozliwe: ja miałem, bloki były za bardzo w stronę pięty przesunięte i dodatkowo na wysokości śródstopia za mocno posznurowane. Po zamianie obu rzeczy problem się zaczyna pojawiać kilka godzin później.

Ale ogólnie zabawa stopą i palcami w trakcie jazdy mi też sporo pomagała.
  • Odpowiedz
@jak_to_mozliwe: Ja mam podobnie, ale u mnie to pewnie wina złego ustawienia siodełka. Na razie radzę sobie tak, że co parę kilometrów wypinam but i ruszam nogą troszkę, aż ukrwienie powróci i drętwienie ustanie.
  • Odpowiedz
@krry: @trace_error: @TwigTechnology: @civi88:
Sorry, dopiero dziś wskoczyłem na rower. Póki co poluzowałem środkowy rzep, ale w sumie dalej to samo. Czy przyczyną może być bardzo mała powierzchnia styku but-pedał? Czy w takiej sytuacji nie lepszy byłby system Click'R przykład 1 lub przykład 2 lub w ostateczności SPD-SL, ale w którym straciłbym możliwość chodzenia w terenie (pisząc w uproszczeniu oczywiście).

Merdanie palcami po bucie
  • Odpowiedz
@jak_to_mozliwe: wątpie czy to ma związek z systemem. Click'R wygląda jak zwykły SPD ze słabszą sprężyną. Dalej obstawiam, że drętwienie to wynik zbyt mocnego zaciskania buta - mam tak samo jak przeginam z rzepami/klamrą (niezależnie czy SPD czy SPD-SL)
  • Odpowiedz
@trace_error: jadę dziś na trochę dłuższą trasę niż tylko do pracy, więc poluzuję w ogóle but. Z drugiej strony w zapiętych butach mogę siedzieć długo (nie będąc przypiętym do roweru), więc no nie jestem pewien, czy to kwestia tylko zapięcia.

@civi88: i faktycznie podeszwa opiera się trochę na tych ramkach?
  • Odpowiedz
@jak_to_mozliwe: Poluźnij zwłaszcza zapięcie na palcach i środkowe. Może faktycznie u Ciebie jest to jeszcze kwestia ustawienia siodełka. Jak ja za dużo kombinowałem swego czasu z ustawieniami to wszystko mnie bolało po krótkim czasie. Teraz mogę zrobić spory dystans bez problemów.
  • Odpowiedz