Wpis z mikrobloga

Panowie i panie, dzieje się historia.

Już dziś Brytyjczycy być może zagłosują za #brexit, a potem... będziemy oglądać cudowne machinacje którym skutkiem będzie, że #uk jednak w #uniaeuropejska zostanie.

Bo dlaczego nie? Co młodszym przypomnę, że już mieliśmy sytuację, w której Irlandczycy zagłosowali przeciw traktatowi nicejskiemu. Co wtedy zrobiono? Powtórzono głosowanie i tym razem już byli za (powtarzali by tak do skutku, ale udało się za jednym podejściem).

Tym razem nie przewiduję ponownego głosowania, a na pewno nie od razu. Od momentu głosowania do wyjścia mają się toczyć długoletnie negocjacje. To sporo czasu by pokazać Brytyjczykom dokąd zmierzają.

Zacznie się... zacznie się od różnych rzeczy (jak np spadek kursu funta), ale tym, co brytole odczują jako pierwsze będzie krach na rynku nieruchomości. Dostaną w pysk jak amerykanie dostali w 2009.

Potem będzie jeszcze wiele rzeczy. Geniuszem nie jestem, więc wam nie powiem co, ale obstawiam np niezłe trzepanie Brytyjczyków jak będą lecieć do Hiszpanii czy na Lazurowe Wybrzeże na wakacje. Nie są co prawda w shengen, ale skończy się łatwe latanie. Odprawę będą mieli jak jacyś Pakistańczycy, a nie obywatele byłego imperium.

W efekcie albo będzie ponowne referendum, albo wszyscy po cichu zapomną, że jakiekolwiek było i negocjacje będą się ciągnąć aż ostatnia osoba przestanie o to pytać

#ue #europa
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@M4ks:

chociażby Turcja

Turcja to akurat slaby przyklad bo to panstwo pretendujace do czlonowstwa w EU od 1999r. Spojrz na Norwegie ktora nie pretendowala do czlonkowstwa (glownie ze wzgledu niechec do dzielenia sie swoimi bogactwami naturalnymi). Oni maja clo, placa skladki na EU i jeszcze dostaja limity uchodzcow a prawa glosu nie maja. Jest roznica? To teraz dowal fakt ze EU musi zapobiec dalszemu rozpadowi po rozwodzie z UK
  • Odpowiedz
@dob3k: @M4ks: do tego:

Obrót UK - UE: 0,3 bln euro rocznie
Obrót TR - UE: 3,8 bln euro rocznie

Unia ma ogromny obrót z Turcją, dwa razy większy eksport do turków niż import. Warto się z nimi dogadać
  • Odpowiedz
@konradk: @dob3k: tylko ze zapominacie, ze unia to nie jakas tam mityczna czapa, tylko wlasnie państwa członkowskie. Jaki interes miałby w takim postawieniu sie wspomniane Włochy?
Chyba, ze uznajcie, ze jedynie Niemcy maja cos do powiedzenia...
  • Odpowiedz
@M4ks: oczywiscie ze to nie jakas mityczna czapa ale panstwa czlonkowskie pojedyncze tez nie maja duzo do powiedzenia bo calosc rozbija sie o europarlament przeciez.
Ty swoim podejsciem probujesz udowodnic ze UK wychodzac moze jednoczesnie miec ciasteczko i zjesc ciasteczko a ja Ci mowie ze nie.
  • Odpowiedz
@dob3k: ja twierdze jedynie, ze tego przysłowiowego ciasteczka nikt nie zabierze im całego, może zabrać cześć, może UK mieć swoje ciasteczko, ale nie będzie tak, ze zostaną z niczym od jutra.
  • Odpowiedz
@M4ks: Nie napisalem ze od jutra, powiem wiecej - jesli wyjda to czas jak beda mieli na wyjscie pozwoli im zobaczyc jak bardzo dostana po dupie i skloni do zmiany decyzji

• Odpowiedz
@M4ks jak w Rzymie prowincje chciały iść na swoje to maszerowali tam legioniści. W ZSRR jechały czołgi. Myślisz że UE też nie ma swoich sił zbrojnych? :) Tylko teraz nosza białe kołnierzyki a nie mundury.

Unia podbija i zniewala kraje finansowo i też takich metod użyje aby utrzymać całość imperium. Już Niemcy i Francja o to zadbaja
  • Odpowiedz
Zacznie się... zacznie się od różnych rzeczy (jak np spadek kursu funta), ale tym, co brytole odczują jako pierwsze będzie krach na rynku nieruchomości. Dostaną w pysk jak amerykanie dostali w 2009.

@konradk: to akurat byloby na reke wszystkim ktorzy sa w UK. Ceny wynajmu w UK sa o kilkanascie-kilkadziesiat procent za wysokie
  • Odpowiedz
Spojrz na Norwegie ktora nie pretendowala do czlonkowstwa (glownie ze wzgledu niechec do dzielenia sie swoimi bogactwami naturalnymi).

@dob3k: Bredzisz.

Mieli już dwukrotnie dołączać do UE, ale w ostatniej chwili rezygnowali.
  • Odpowiedz
@OldFuckinPyroRex:

Bredzisz.

Sam bredzisz. Mysleli o przystapieniu wielokrotnie a w zadnym z tych razów nie byli na drodze do przylaczenia jak to sie dzieje z Turcja. Za kazdym razem jak sie nad tym zastanawiaja wynik referendum jest na nie wiec powiedz mi k---a w ktorym to momencie dwukrotnie przystepowali do EU?
Nie bylo zadnych negocjacji z unia na temat czlonkowstwa.
  • Odpowiedz
Mysleli o przystapieniu wielokrotnie a w zadnym z tych razów nie byli na drodze do przylaczenia jak to sie dzieje z Turcja.

@dob3k: Ale zanim zaczniesz p-------ć, to sprawdź o czym p--------z. Zarówno w 1972 jak i 1994 mieli wszystko dopięte, tylko w referendum pomysł przepadł.

Za kazdym razem jak sie nad tym zastanawiaja wynik referendum jest na nie wiec powiedz mi k---a w ktorym to momencie dwukrotnie przystepowali do
  • Odpowiedz
@dob3k: Bambo, serio?

O czym twoim zdaniem były referenda akcesyjne w Norwegii? O rozpoczęcie negocjacji? xD

http://bazekon.icm.edu.pl/bazekon/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171232599 tu masz piękny artykuł o dziejach stosunków Norwegii z UE, znaczy, jego opis. Spokojnie znajdziesz go na sieci w dostępie publicznym, ale mogę uchylić rąbka tajemnicy, że Norwegia negocjacje ukończyła jeszcze przed referendum z 1972 roku. Te referenda odbywają się PO ukończeniu negocjacji, a PRZED podpisaniem umowy).

Turcja z negocjacjami akcesyjnymi jest w
  • Odpowiedz
@OldFuckinPyroRex:
Moze ale swoja droga wydaje mi sie niezwykle dziwne by zamknac wszystkie mozliwe rozdzialy negocjacyjne przed referendum o przystapieniu. Mam wrazenie ze w Polsce najpierw mielismy referendum a pozniej po kolei zamykali rozdzialy negocjacyjne.
  • Odpowiedz
wydaje mi sie niezwykle dziwne by zamknac wszystkie mozliwe rozdzialy negocjacyjne przed referendum o przystapieniu

@dob3k: A co w tym dziwnego? Referenda są akcesyjne, jak można głosowąc nad wstąpieniem do UE nie znając warunków tego wstąpienia?

Mam wrazenie ze w Polsce najpierw mielismy referendum a pozniej po kolei zamykali rozdziały negocjacyjne.

@dob3k: To masz złe wrażenie - negocjacje zamknięto z dobre półtora roku przed referendum o wstapieniu do
  • Odpowiedz