@wycz: mozzarella di bufala. Droga w Polsce ale zacna. Zupełnie inna struktura i smak niż taka z krowiego mleka w zalewie. Ja natomiast lubię mieszać żółte tluste sery >45% tłuszczu w suchej masie. Uwaga na padło które wybija jakiś olej rośliny przy pieczeniu :/
@bartez_94: ja czekam na te od Dudy. Nie powinna istnieć z anansem z puszki. To ja pewno. Aha i z blokiem mięsny nazywanym dla zmylenia przeciwnika szynka.
@Luczexx: a baza do sosu jaka? ja używam żywej tomatery i przypraw ale ostatnio #!$%@? recepturę i rzadziocha straszna sie zrobila a z koncentratów nie umim trochę utrzymać standardu
@wycz: koncentrat kategorycznie odpada, moim zdaniem zupełnie się nie nadaje. Najlepsze są pomidory San Marzano DOP spod Neapolu. To te najbardziej hipsterskie ( ͡º͜ʖ͡º) Od listopada do czerwca wystarczą zwykłe z puszki, ale odradzam np. te marki kaufland, bo są kwaśne. Ostatnio poprawiła się Dawtorna, którą możemy też kubić w biedrze. A jak nie żałujesz 4,5 to polecam Mutti (do kupienia w kaufie). Prócz
@wycz: jeszcze tylko dodam, że jako przypraw używam czosnku (nie wiele, dodany na sam koniec gotowania) i kilka kropel pasty z anchois lub ekstraktu z drożdży jak jemy z #rozowypasek bo #wegetarianizm. (mogą być suszone lub w paście jak np. marmite)
nie dodaję ziół. dopiero świeże na wierzch pizzy (uwielbiamy surowy szpinak, ale bazylia, rukola robi robotę)
@besiege: u nas nawet jak piszą, że jest anchois, to na 90% są to fileciki szprotek z puszki a nie oryginalne z sardeli, które są zupełnie inne smaku i raczej mają rolę przyprawy aniżeli głównego dodatku mięsnego (tak jak sos rybny czy oyster)
tak na prawdę, to w Polsce przede wszystkim rzadko gdzie są używane dobre wędliny. takie przygotowane z sercem (długotowana szynka z tłuszczykiem, salami (ale salami a nie
@besiege: pizza w ameryce jest najbardziej różnorodna na świecie! od prawdziwie włoskiej; neapolitańskiej, poprzez "pizzę z patelni" czyli pan pizzę (taka jak z pizza hut) poprzez taką typową, czyli przypominającą polską ale z większą ilością sosu, sera i dodatków (⌐͡■͜ʖ͡■)
jest taki kanał na yt chicago best i tam możesz zobaczyć najlepsze pizzerie z nad jeziora Michigan.
tak na prawdę główną przyprawą i najważniejszym składnikiem jest zakwas. To on nadaję odpowiedni smak, aromat, strukturę, fakturę, sprężystość, wilgotność i chrupkość ciasta.
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem
nie dodaję ziół. dopiero świeże na wierzch pizzy (uwielbiamy surowy szpinak, ale bazylia, rukola robi robotę)
tak na prawdę, to w Polsce przede wszystkim rzadko gdzie są używane dobre wędliny. takie przygotowane z sercem (długotowana szynka z tłuszczykiem, salami (ale salami a nie
z jednej strony niby materiały (i przyjęta opinia) że w nowym jorku zajebista a z drugiej strony na filmach hamerykańskich takie gówno jedzo
jest taki kanał na yt chicago best i tam możesz zobaczyć najlepsze pizzerie z nad jeziora Michigan.
mi typowa amerykańska kojarzy się
tak na prawdę główną przyprawą i najważniejszym składnikiem jest zakwas. To on nadaję odpowiedni smak, aromat, strukturę, fakturę, sprężystość, wilgotność i chrupkość ciasta.
wsadzić na 4 minuty w mocno wygrzany piekarnik.