Wpis z mikrobloga

Hej Mireczki, czy mógłby ktoś polecić jakąś książkę/stronę/cokolwiek innego odnośnie chmur, prądów morskich, wiatrów, fal i tego typu rzeczy? Coś dla początkującego żeglarza, ale nic technicznego o łodziach, tylko bardziej obserwacja zmieniających się warunków atmosferycznych, jak przewidzieć deszcz itp.?

#kiciochpyta #chmury #zeglarstwo #morze #baltyk #plywanie #wiatry
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@no_i_w_ogle: "Meteorologia dla żeglarzy" Czajewskiego - absolutna strata czasu i antypodręcznik. Z Wikipedii dowiesz się więcej i lepiej. Mówię to jako żeglarz, który kupił ją -naście lat temu i próbował się z niej czegoś nauczyć, jak i człowiek związany później z meteo i fizyką atmosfery, który może spojrzeć krytycznie.

W tej chwili zdecydowanie najlepsza jest "Meteorologia. Podręcznik RYA" Tibbsa. Randomowy link, żebyś zobaczyła okładkę: http://www.empik.com/meteorologia-podrecznik-rya-tibbs-chris,p1046033713,ksiazka-p
Z punktu widzenia żeglarza jest tam cała wiedza potrzebna, bardzo praktycznie i bez bzdur (czyli odwrotność tej broszurki "... dla żeglarzy").

Jeżeli temat Cię zainteresuje, to
  • Odpowiedz
@no_i_w_ogle: bardzo dobra książka, jak większość podręczników RYA. Świetnie że Almapress zaczął je wydawać, sam czytałem jeszcze w oryginale. To czysta, konkretna, świetnie ilustrowana praktyka. Jeżeli czegoś nie ma, to znaczy, że żeglarzowi niepotrzebne. Dla rozwinięcia wiedzy (choćby z ciekawości) polecam wówczas np. Ostrowskiego :)
  • Odpowiedz
Ja polecam wyd. Almapress - "Żeglarz jachtowy i jachtowy sternik morski" A. Kolaszewski i P. Świdwiński ; - super materiał dla początkujących żeglarzy i nie tylko. Znajdziesz tam wszystko czego potrzebujesz, od budowy jachtów, fizyki przez fale, wiatry, meteorologię, locję i nawigację :-) troszku kosztuję bo 80 pln, ale jest przydatna. Ja teraz z niej czerpię wiedzę do morsa.
  • Odpowiedz