Wpis z mikrobloga

Czy to prawda, ze jak się ma niezbyt dużą wadę wzroku, to okulary sie powinno nosić jak najrzadziej, bo sie wzrok przezwyczaja i wada sie pogarsza? Takie cos słyszałem i nie wiem czy wierzyć...
#medycyna
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lizardking_21: do jazdy z taka wada raczej zakladaj i tez nie trzeba sie tego jakos bać. wystarczy ze nie będziesz patrzył na obiekt z tej samej odległości przez wiele godzin dziennie
  • Odpowiedz
@lizardking_21: jesli musisz się pochylać to lepiej założyć te okulary. w sumie sam musisz jakos podjac decyzje bo dla mnie 0.75 to dosc mala wada ale nie umiem sobei wyobrazic jak to wyglada
  • Odpowiedz
@grap32: a dyskomfort w jakim sensie? właściwie to ja mam -0,5 i -0.75, ale na prawe oko widzę dużo, dużo gorzej, w sumie to się zacząłem zastanawiać czy to nie od tego mnie tak często głowa boli...
  • Odpowiedz
@grap32: no taki dyskomfort to mam trochę jak siędze przed komputerem albo oglądam tv czy czytam ksiazke xd no własnie nie pamiętam dokładnie, ale chyba pani okulistka coś tam wspominałą o astygmatyźmie, a Ty masz xd?
  • Odpowiedz
@lizardking_21:dokładnie o to mi chodzi, odnośnie astygmatyzmu też nie pamiętam, czy mam stwierdzony, ale gdy wieczorem patrzę na telefon, to belka z godziną i zasięgiem pojawia się nad ekranem Xd więc chyba mam. W sumie niedługo będę musiał się wybrać na kontrolę.
I teraz zastanawia mnie wpływ ciągłego nienoszenia okularów na astygmatyzm. Może ktoś mądrzejszy ode mnie się wypowie? @wycz
  • Odpowiedz
@grap32: No wlasnie tak zuwazylem, ze jak Np czytam książkę to mi się zaczynają mieszać litery i słowa, ale nie te na które patrzę, ciężko to wytłumaczyć xd ale to niedawno zauważyłem w sumie
  • Odpowiedz