Aktywne Wpisy
card_man +65
camil888 +176
Wczoraj miałem super wieczór. Siedziałem ze swoją 6letnia córką na balkonie, piliśmy domową lemoniadę, patrzyliśmy w gwiazdy i gadaliśmy o życiu.
"Tata, a co to znaczy że gwiazda polarna wskazuje północ? Przecież tam nie ma żadnej strzałki"
I tłumaczę, że u góry mapy jest północ, tam gdzie Gdańsk, morze i daleko daleko jest krąg polarny. Tam gdzie mieszkają niedźwiedzie polarne. Stąd nazwa gwiazda polarna.
"Tata, a co to jest spadająca gwiazda? Gwiazdka
"Tata, a co to znaczy że gwiazda polarna wskazuje północ? Przecież tam nie ma żadnej strzałki"
I tłumaczę, że u góry mapy jest północ, tam gdzie Gdańsk, morze i daleko daleko jest krąg polarny. Tam gdzie mieszkają niedźwiedzie polarne. Stąd nazwa gwiazda polarna.
"Tata, a co to jest spadająca gwiazda? Gwiazdka
Wczorajsze spotkanie poświęcone przyszłości lewicy z udziałem przedstawicieli środowisk tego nurtu odbyło się w miłej atmosferze. Partię Razem reprezentowała Katarzyna Paprota, która opowiadała o naszej wizji lewicowej polityki.
Mimo różnicy zdań pomiędzy gośćmi, którą dało się zauważyć podczas dyskusji, wszyscy jesteśmy zgodni, że musimy w najbliższym czasie powalczyć o pamięć historyczną polskiej tradycji lewicowej. Będziemy przypominać sylwetki bohaterów, którzy swoją walką i oporem wobec niesprawiedliwości wielokrotnie przyczyniali się do obrony lub odbudowy Polski.
Naszym zdaniem, lewica musi też wyciągnąć pomocną dłoń w kierunku szeroko pojętej grupy wykluczonych. Nie możemy jednak dzielić wykluczeń na lepsze i gorsze. Jeśli chcemy żyć w przyjaznym społeczeństwie, to musimy znaleźć w nim miejsce dla wszystkich, bez względu na to, czy zostali z niego wypchnięci przez biedę, płeć, wiarę, orientację seksualną, pochodzenie społeczne, wykształcenie, miejsce urodzenia czy kolor skóry.
Nasza przyszłość jako partii jest zależna od wiarygodności i skuteczności.
W ostatnim czasie udało nam się pokazać, że jesteśmy w stanie bronić swoich praw, jeśli będziemy zorganizowani - tak jak udało nam się wymóc na Uniwersytecie Łódzkim zmiany zasad organizowania przetargów dotyczących ochroniarzy. Musimy organizować się na ulicach, spotkaniach, w miejscu pracy, tam gdzie mieszkamy, kupujemy, leczymy się czy korzystamy z edukacji.
Nikt nam nie da naszych praw. Żaden oświecony władca nie zapewni nam ochrony. Prawa nie będą miały znaczenia, jeśli nie zaczniemy się ich domagać i bronić. Z miesiąca na miesiąc jest nas w Partii Razem coraz więcej, ale siła tkwi też w zorganizowanym ruchu pracowników/-czek, lokatorów/-ek, aktywistów/-ek i społeczników/-czek.
Będziemy domagać się naszych praw, będziemy wspólnie bronić naszych wolności.
Razem możemy sprawić, by inna polityka stała się faktem!
#razem #partiarazem #neuropa
Kto jest Twoim zdaniem nadzieję dla lewicy?
@lowca_chomikow: Nie byli oni kiedyś parą?
@lowca_chomikow: Jak najbardziej się zgadzam, ale część środowisk lewicowych zwyczajnie nie jest tym zainteresowana. SLD na przewodniczącego wybrało Czarzastego, który co prawda jest bystrym człowiekiem, ale o niejasnych koneksjach politycznych, zwłaszcza w czasach afery Rywina. I raczej ma mentalność sprawnego biznesmena aniżeli polityka zatroskanego
Dlatego trzymam kciuki za Razem, a nie za SLD (i nie tylko dlatego)
Na razie bardziej obserwuję, niż działam
Z tego co widzę, to jest raczej traktowany z
@lowca_chomikow: To jako prawicowiec i konserwatysta mogę jedynie stwierdzić że jest nadzieja na sensowną lewicę w Polsce ;) Demokracja potrzebuje równowagi i odrobiny pluralizmu ideologicznego.
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@lowca_chomikow: PiS
@lowca_chomikow: Brzmi jak hasło Hitler Jugend.
@lowca_chomikow: No, czyli jest dokładnie jak każdy polityk przecież. ( ͡° ͜ʖ ͡°)