Wpis z mikrobloga

Mircy dwukołowi. Co mam zrobić z hamulcem, który nie odbija? "Ramię" chodzi gładko, ściągnąłem wszystko, wyczyściłem, nakropiłem smarowania i dalej dupa. Hamulec ładnie chwyta koło, jedno ramie odbija, drugi zostaje przy kole. Tak samo przód i tył. Hamulce v-brake, widoczne na zdjęciach. Śrubka z boku dokręcona maksymalnie powinna maksymalnie sprężynę docisnąć więc powinien bardzo mocno chcieć odbić a nie działa. Co może być przyczyną?
#rower #rowery
koters - Mircy dwukołowi. Co mam zrobić z hamulcem, który nie odbija? "Ramię" chodzi ...

źródło: comment_SBM6NMAkPWo3RLeJ2wkkXY49wzpYYa4v.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
@koters: ten złotawy drucik to sprężyna i powinna mieć 3 pozycje, domyślnie pewnie na środkowej ustawiona, sprawdź i spróbuj co się dzieje jak przełożysz drucik do kolejnego 'oczka'
  • Odpowiedz
@koters: O ile ja pamiętam to dolny koniec sprężyny zagięty pod kątem 90 stopni wchodzi w dziurkę w okuciu. Tych dziurek powinno być więcej niż jedna żeby można ustawić siłę działania sprężyny. Ty masz ustawione w złą dziurkę/za słabo w stosunku do drugiej strony hamulca.

A jak nie to to nie wiem.

Gx
  • Odpowiedz
@koters: Rozbierz to całkiem, wyczyść dokładnie i zobacz czy wżerów albo rdzy nie ma na tulejkach ślizgowych/łożyskach czy co tam jest.
  • Odpowiedz