Aktywne Wpisy

wykop +14
Wykopowicze (ツ)
Jeśli jeszcze nie zauważyliście tych zmian, to śpieszymy poinformować o dwóch aktualizacjach w #wykopchangelog A są to:
1. Zarówno w dyskusjach pod znaleziskami jak i na mikroblogu, pojawiła się informacja o liczbie pozostałych komentarzy w dyskusji. Znajdziecie ją zaraz obok “pokaż komentarze”. Mamy nadzieję, że ta zmiana ułatwi Wam śledzenie mocno aktywnych dyskusji.
2. Poprawiliśmy również masowe wołanie innych Wykopowiczów w dyskusjach (wołamy @dinkum i ekipę #mirkoshredwars którzy zgłaszali nam
Jeśli jeszcze nie zauważyliście tych zmian, to śpieszymy poinformować o dwóch aktualizacjach w #wykopchangelog A są to:
1. Zarówno w dyskusjach pod znaleziskami jak i na mikroblogu, pojawiła się informacja o liczbie pozostałych komentarzy w dyskusji. Znajdziecie ją zaraz obok “pokaż komentarze”. Mamy nadzieję, że ta zmiana ułatwi Wam śledzenie mocno aktywnych dyskusji.
2. Poprawiliśmy również masowe wołanie innych Wykopowiczów w dyskusjach (wołamy @dinkum i ekipę #mirkoshredwars którzy zgłaszali nam

JPRW +126
Pięknie się zesrały kacapy, bo Zełenski nadał zasłużonej na polu boju 10. Górskiej Brygadzie Szturmowej honorową nazwę "Edelwejs" czyli szarotka. To, że ten kwiatek jest powszechnie stosowanym symbolem dla formacji piechoty górskiej od początku XX w. w Austro-Węgrzech po choćby dzisiejszych naszych podhalańczyków, jakoś im ciężko ogarnąć rozumem. #ukraina #wojna #rosja

Praca programisty nie jest kolorowa? Jakie macie problemy tym razem - szef idiota nie załatwił wam więcej zasobów do continuous integration czy laski z HR wymyśliły jakieś głupie zasady używania ekspresu do kawy? Co tam jeszcze macie nie tak w pracy?
Normalny człowiek zasuwa za 1200-3000 zł, cieszy się, że w ogóle ma pracę, nie ma oszczędności, niespodziewany wydatek 1000-2000 zł rujnuje mu budżet, własne mieszkanie to marzenie i prawdopodobnie też ma szefa idiotę, a swobody i samodzielności w pracy ma tyle na ile pozwoliła centrala stacji benzynowej, na której pracuje. Aha no i potrącili mu 200 zł z wypłaty, bo znowu były braki w towarze.
Programista zarabia stabilnie relatywnie duże pieniądze, połowę czasu zajmuje się wykopem czy innymi pierdołami, nie wiadomo jak durną rzecz musiałby odwalić w projekcie, żeby odpowiadał za to finansowo, a zwolnienie leniwego pracownika według procedur w #korposwiat trwa średnio 17 lat, a jeśli jednak będzie szukał czegoś innego to tylko krzyknie na chodniku, że jest programistą i w sekunde podbiegnie do niego 6 head-hunterów.
Czasami siedzę w biurze czy wieczorem z kimś na piwie i słysze to narzekanie, że kod brzydki i trzeba z tym pracować, że ta dycha na ręke co miesiąc to wcale nie tak dużo, że jest opcja dołączenia do kumpli z freelancu za 20k na łape miesięcznie i dylemat bo nie wiadomo co robić, że nie mają gdzie jechać na wakacje, bo wszędzie już byli, a nad polskie morze to wstyd.
A potem jadę sobie na weekend na wieś do rodziców, odwiedzam kuzyna, ciocie i wujka, który po 12 godzinach pracy na budowie siedzi przed domem i przy jakimkolwiek temacie o pieniądzach mają mnie za nieogara, bo nie wiem czy za kilo pomidorów płace 1 zł czy 8 i nie mam pojęcia ile w #krakow kosztuje litr benzyny na takiej stacji jak kuzyn pracuje "bo przecież masz zatankowane do pełna to chyba wiesz ile płaciłeś co nie?".
Więc o ile normalne jest patrzenie na lepszych i bogatszych od siebie, kombinowanie co i jak, żeby mieć lepiej i więcej to nie zapominajcie, że pod względem warunków pracy i zarobków jesteście i tak #wygryw .
p.s. a co do innych zajęć, to ja już w życiu pracowałem łącznie w ponad 10 zawodach, więc wiem o życiu trochę więcej, niż co poniektórym się może wydawać.
@piot-rabi: Użyj #anonimowemirkowyznania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@KeepCalm: ależ prychłam przy pomidorach. Najgorzej że jestem nienormalny człowiek według Twojej definicji :/
I tak na wszelki wypadek uprzedzając - tutaj np. okołopolityczne dyskusje o tym czy taki 23-letni chłopak zarabiający po 3 miesiącach pracy średnią krajową znalazł się w tej sytuacji tylko i wyłącznie dzięki swoim wysiłkom
Komentarz usunięty przez autora
Żeby zostać #programista15k trzeba włożyć w siebie mnóstwo roboty i podejmować świadome decyzje. Bardzo dobrze że nie ma się wtedy takich problemów jak cena ziemniaka bo po to się #!$%@?ło wcześniej żeby zapewnić sobie bezpieczną przyszłość.
Jak ktoś wolał balować to proszę bardzo, niech siedzi na stacji.
@Pan_Mirek: EKSPRES #!$%@?? JAK TO CO Z TEGO. CZŁOWIEKU!
Żeby zostać #programista15k trzeba włożyć w siebie mnóstwo roboty i podejmować świadome decyzje. Bardzo dobrze że nie ma się wtedy takich problemów jak cena ziemniaka bo po to się #!$%@?ło wcześniej żeby zapewnić sobie bezpieczną przyszłość.
Jak ktoś wolał balować to proszę bardzo, niech siedzi na stacji.
@bez_plomienia: hahaha, no niewiadomo ile, juz nie przesadzaj, do korpo
tylko czasem trzeba odpowiednio wcześniej o tym pomyśleć,
@KeepCalm: jak dla Ciebie od 2k zaczynają się duże pieniądze, to chyba dokonałeś słabych wyborów życiowych, poniżej tej kwoty to np. w wawie jak musisz wynająć mieszkanie to nie specjalnie przeżyjesz
Do tego ludzie są hipokrytami, ostatnio kolega wypomniał mi, że
Ale gdyby kolega @KeepCalm zaznal w zyciu troche innej roboty to by nie gadal takich glupot. Inna sprawa,ze wydjemu mu sie,ze zlapal Pana Boga za nogi.
Ale do meritum. W swoim zyciu pracowalem w kurnikach, mylem obsrane kible i pracowalem w fabrykach. I o ile
PS: I tak dla duzej czesci osob to 'mialem farta' i moja praca jest nic nie warta oraz nie wiem co to praca, takie slysze opinie.