Wpis z mikrobloga

@mat1984: mialem dokladnie tak samo w tym tescie na gazeta... 10/11 poprawnych, w tym blad, zaznaczylem 1...

Generalnie ja to sobie wytlumaczylem, ze jak zostaje 6:2 * 3 to moge zamiast znaku dzielenia jebnac kreske ulamka, wtedy wyjdzie 6 / 2 * 3 a to wychodzi ewidentnie 1, czy to poprzez skrocenie czy po prostu dzielac...

Ale prawidlowy wynik to 9, jak sa dzialania rownorzedne jedzie sie od lewej do prawej
@mat1984: pracuje na uczelni i prowadzę zajęcia ze studentami anglojezycznymi, kazalam im to policzyć i okazuje się, że matematyka zależy od części świata. W Polsce i na Tajwanie równorzędne działania wykonujemy od lewej do prawej (=9) natomiast Amerykanie mówią, że u nich mnożenie jest działaniem nadrzędnym nad dzieleniem (=1). Pytałam w kilku grupach i potwierdzają. Czy ktoś z #usa może potwierdzić?
@radosss: Sześć drugich razy trzy daje dziewięć. Żeby wyszło jeden, musiałbyś sześć drugich pomnożyć razy jedną trzecią.

Zastępując dzielenie kreską ułamkową nie robisz magicznie jednej trzeciej z trzech.
@szasznik: też mnie zaskoczyli, ale mówią, że u nich najpierw mnożenie a potem dzielenie się wykonuje. mówili też, że dodawanie przed odejmowaniem, że tak po prostu ich uczą :D
też mnie zaskoczyli, ale mówią, że u nich najpierw mnożenie a potem dzielenie się wykonuje. mówili też, że dodawanie przed odejmowaniem, że tak po prostu ich uczą :D

@hustawka: Są trzy możliwości:
- Źle ich zrozumiałaś
- Są debilami
- Robią cię w #!$%@?

Angielska wiki mówi:

The order of operations used throughout mathematics, science, technology and many computer programming languages is expressed here:[3]

exponents[1] and roots

multiplication[1] and division[1]

addition[1]
Można się rozejść:

in some of the academic literature, multiplication denoted by juxtaposition (also known as implied multiplication) is interpreted as having higher precedence than division, so that 1/2x equals 1/(2x), not (1/2)x. For example, the manuscript submission instructions for the Physical Review journals state that multiplication is of higher precedence than division with a slash, and this is also the convention observed in prominent physics textbooks such as the Course of