Wpis z mikrobloga

Jak zapytasz małego dziecka "kim chcesz być w przyszłości", to słyszysz o pilotach, piratach, weterynarzach, nauczycielach, policjantach, doktorach, strażakach.

Kilka dni temu przypomniałem sobie, kim chciałem być - wynalazcą. Uwielbiałem techniczne rysunki. Jak rysowałem mazakami statek, to od razu w przekroju, z dwoma poziomami pod pokładem głownym. Zafascynował mnie zwrot perpetuum mobile i starałem się wymyślać różne pojazdy, których nie trzebaby tankować (np. piaskarę, w której wysypujący się na ulicę piasek napędzałby pojazd). Wszystkie elektryczne zabawki rozebrane na części pierwsze. Silniczki, kabelki, bateryjki...

No i tak sobie rozmyślałem ostantio o tym jak bardzo chciałem być wynalazcą i co z tego wyszło. Cóż - niekiedy cośtam sobie sklecę w oparciu o Arduino, czasem jakiś kabelek przylutuję i to by było na tyle. Czasem przyjdzie do głowy jakiś genialny pomysł, ale potem okazuje się, że nie tylko już takie coś istnieje, ale i Chińczycy już to podrabiają.

Z tyłu głowy mam cały czas jeden pomysł, którego nikt jeszcze nie wykonał. I mam zamiar go zrealizować. Chcę zbudować prototyp (we have the technology) i, jeżeli się uda, pokazać go światu. Ale nie po to, żeby sprzedać, szukać inwestora albo wystawiać na kickstarter. Tylko dla siebie. Żeby nie było mi wstyd przed samym sobą sprzed lat.

Mam nadzieję, że #prokrastynacja mnie nie zahamuje.

#feels
mattcabb - Jak zapytasz małego dziecka "kim chcesz być w przyszłości", to słyszysz o ...

źródło: comment_XQkpMrshfqEAUagLgEgrtuTi0tsVHmFa.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
@pestis: Bo to pytanie dla dzieci jest całkowicie nieracjonalne. Zamiast pomóc dziecku odnaleźć swoją pasje ludzie gwałcą je przed wyborem i pozwalają sobie w całości ingerować w marzenia tak aby jak najszybciej pozbyć się lęków o przyszłośc swojego dziecka.
K. Wojewódzki zwierzał się z historii swojego dzieciństwa kiedy to zapytany przez babcie kim chciałby zostać opdowiedział: "SS manem" - geniusz!
  • Odpowiedz
@mattcabb: Ja za dzieciaka na zmianę chciałem być elektrykiem albo hydraulikiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Też zawsze lubiłem eksperymenty, bajery związane z fizyką, wysokie napięcie, lasery i inne bajery.
  • Odpowiedz
@mattcabb: Mój znajomy ma takie rozkminy, coś tam nawet od czasu do czasu dłubie przy swoich projektach. Ma dostęp do różnych narzędzi i maszyn bo jest mechanikiem w kopalni.

On ma inny problem, jak coś wymyślał i szukał tego w sieci, to nie znajdował i się za to brał. A jak po pewnym czasie znowu szukał albo przeglądał jakieś strony, nagle coś podobnego znajdował. Zastanawiał się, czy przypadkiem Google nie
  • Odpowiedz
@MagnitudeZero: jeżeli chodzi o filmy, to pamiętam jak trafiłem na trzecią cześć powrotu do przyszłości. Lodówka wielkości kombajnu konstruowana w stodole, lokomotywa do podróży w czasie no i oczywiście flux capacitor.
  • Odpowiedz