Wpis z mikrobloga

#cnc Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w obróbce duplexu ? Jakieś konkretne gatunki węglików ? Za niedługo czeka mnie wdrażanie tonowego odlewu z duplexu (na samą myśl robi mi się niedobrze) ... przydałoby mi się trochę wskazówek (mam już doświadczenie w tym temacie ale od przybytku głowa nie boli)
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja np robię co jakiś czas hastelloye, duplex i super duplex. Ale nie takie wielkie detale.
Robi sie podobnie jak nierdzewke, z tym że, parametry w dół i lać wodę ile wlezie
Do toczenia używam trochę lepszych płytek Walterowskich z węglika (WSM20) . Bo normalnie to Iscar m3m 6025 albo jakieś mitsubishi.
Do frezowania widiowych silmaxów
Przewidzieć więcej przerw na usuwanie wiórów, bo się nie chce dziadostwo łamać. Jak mi się coś
  • Odpowiedz
@gryzli6: No tak duplex to jak toczenie to dziadostwo się ciągnie, ale nie zawsze. Ale jak tonowy odlew to pewno frezowanko. Także specjalne frezy, uzywałem kiedyś seco ale lepiej zdawały egzamin WNT do nierdzewki. I obróbka trochoidalna. Co do głowic to sie nie wypowiem, bo nie dawały rady, i przy frezowaniu zostałem tylko na frezach planowanie głowicą tylko ale płytki szybko sie tępią.
  • Odpowiedz
@MarioMAX: W zasadzie samo toczenie + wiercenia ... detal spory głównie problem z tym że płytki szybko się tępią szczególnie jeśli chodzi o powierzchnie gdzie niestety dochodzi do obróbki przerywanej powiedzmy że nie znalazłem jeszcze "tego" najlepszego narzędzia obecnie głównie Tungaloy do duplexu ale szukam zamiennika i w zasadzie cenowo mogę sobie pozwolić na wiele
  • Odpowiedz