Wpis z mikrobloga

@Perfidny: Zależy czy zrobisz wytrawny czy słodki, bo widziałem że są różne drożdże dla określonego smaku, różnych możesz też użyć jabłek, kwaśnych, słodkich, a pewnie jest jeszcze 10 innych parametrów które wpływają na smak. Nie jestem ekspertem, to zwykły cydr z soku z kartonu, więc wyrafinowanego smaku nie będzie miał. Ale na lato jest bardzo przyjemny do picia w ciepłe dni.
@Perfidny: @Astorre: prawdziwy cydr zdecydowanie nie smakuje jak szampan/wino musujace.
Za to te gówna ze sklepu typu Lubelski, Miłosławski, Strongbow itp. do 15 zł za litr, faktycznie smakują jak ruski szampan z sokiem jabłkowym.

Prawdziwy cydr do którego nie dodano w ogóle albo minimalne ilości siarki, z dobrego soku, smakuje po prostu jak gazowany sok jabłkowy tylko bez słodyczy.
Oczywiście nasycenie i słodycz można dowolnie regulować, tak samo dobór jabłek