Doradzi mi ktoś jak szybko i prosto wypełnić w DataGridView wcześniej utworzone kolumny? Jest jakaś krótka instrukcja w stylu dataGridView2.DataSource = SQLzap.PobierzPracownik(); Próbuje teraz zrobić to w taki sposób:
dataGridView2.DataSource = SQLzap.PobierzPracownik(comboBox1.Text, textBox1.Text); dataGridView1.Columns[0].ReadOnly = false; int i = 0; foreach (DataGridViewRow row in dataGridView2.Rows) {
dataGridView1.Rows[i].Cells[0].Value = row.Cells[0].Value; dataGridView1.Rows[i].Cells[1].Value = row.Cells[1].Value; dataGridView1.Rows[i].Cells[2].Value = row.Cells[2].Value; dataGridView1.Rows[i].Cells[3].Value = row.Cells[3].Value; dataGridView1.Rows[i].Cells[4].Value = row.Cells[4].Value; dataGridView1.Rows[i].Cells[5].Value = row.Cells[5].Value; i += 1; dataGridView1.Rows.Add(); //dataGridView1.Rows.Add(row); } Ale wyświetla mi nie wiedzieć czemu puste wiersze. Muszę mieć predefiniowane kolumny ponieważ potrzebuję w swoim gridzie ComboBoxów.
Tyle zrobiłem a na takiej "głupocie" się zaciąłem. Uratujcie tyłek stażyście. ( ͡º͜ʖ͡º)
@Vanguard1990: dataGridView2.DataSource = SQLzap.PobierzPracownik(comboBox1.Text, textBox1.Text); po tym powinno być jakieś bindowanie z tego co pamietam
Ustawiłem dataGridView1.AutoGenerateColumns = false; W zapytaniu w aliasach dałem nazwy kolumn takie jak w DGV1(takie jak column name nie header) a mimo to nie wczytuje tego.
"SELECT ID, Imie as Imie, Nazwisko as Nazwisko, [DataUr.] as DataUr, Płeć as Plec, Wykształcenie as Wyksztalcenie FROM dbo.PRACOWNIK Where Nazwisko=@Nazwisko"; Wczytuje tylko odpowiednią ilość wierszy ale pustych:
Doradzi mi ktoś jak szybko i prosto wypełnić w DataGridView wcześniej utworzone kolumny? Jest jakaś krótka instrukcja w stylu
dataGridView2.DataSource = SQLzap.PobierzPracownik();
Próbuje teraz zrobić to w taki sposób:
dataGridView2.DataSource = SQLzap.PobierzPracownik(comboBox1.Text, textBox1.Text);
dataGridView1.Columns[0].ReadOnly = false;
int i = 0;
foreach (DataGridViewRow row in dataGridView2.Rows)
{
dataGridView1.Rows[i].Cells[0].Value = row.Cells[0].Value;
dataGridView1.Rows[i].Cells[1].Value = row.Cells[1].Value;
dataGridView1.Rows[i].Cells[2].Value = row.Cells[2].Value;
dataGridView1.Rows[i].Cells[3].Value = row.Cells[3].Value;
dataGridView1.Rows[i].Cells[4].Value = row.Cells[4].Value;
dataGridView1.Rows[i].Cells[5].Value = row.Cells[5].Value;
i += 1;
dataGridView1.Rows.Add();
//dataGridView1.Rows.Add(row);
}
Ale wyświetla mi nie wiedzieć czemu puste wiersze.
Muszę mieć predefiniowane kolumny ponieważ potrzebuję w swoim gridzie ComboBoxów.
Tyle zrobiłem a na takiej "głupocie" się zaciąłem.
Uratujcie tyłek stażyście. ( ͡º ͜ʖ͡º)
#programowanie #csharp
"SELECT ID, Imie as Imie, Nazwisko as Nazwisko, [DataUr.] as DataUr, Płeć as Plec, Wykształcenie as Wyksztalcenie FROM dbo.PRACOWNIK Where Nazwisko=@Nazwisko";
Wczytuje tylko odpowiednią ilość wierszy ale pustych:
dataGridView1.AutoGenerateColumns = false;
DataTable newTabela = new DataTable();
newTabela = SQLzap.PobierzPracownik(comboBox1.Text, textBox1.Text);
dataGridView1.Columns[0].ReadOnly = false;
dataGridView1.DataSource = newTabela;