Wpis z mikrobloga

@Wight: heh :D sprawa wygląda tak, że mam ogromny strych, który w domyśle w przyszłości ma być czymś w rodzaju 'pokoju rozrywek', bilard, dart, właśnie taki retro-corner ze starym PCtem, może nawet jakieś stare konsole, ogólnie powrót do wczesnych lat 90', TV z kolekcją VHSów..
może we współpracy z rodzicami uda się zrealizować krok po kroku takie coś. Fajnie byłoby usiąść i cofnąć się te 20 lat wstecz
@Veuch: Jeszcze trochę i lata 90 to będzie 30 lat temu ;P. Ale taki pokój to byłby w pytkę Zbysia. Sam czekam na przeprowadzkę, żeby w końcu podpiąć sobie pod TV mojego pegasusa.
@Wight: @Baero: póki co sprawdziłem co mam na stanie - sprawny komputer postawiony jeszcze gdzieś w okolicach.. marca 1997 roku (plomba na klawiaturze).
Win95, Pentium 150MHz, 16MB RAM, grafika S3 Trio64V+, dysk 1GB :)) zobaczymy czy coś z tego ulepię. Póki co znalazłem tam trochę starych plików (jakieś 'sklepowe', komputer kosztował wtedy w cholerę o ile się nie mylę i służył do pracy 'biurowej'), jakieś moje głupotki. Jedyna działająca gra
@Wight: @Baero: no cóż, po krótkim researchu niestety z tego PC mogę zrobić co najwyżej bardzo-retro-stację, większość z gier które ewentualnie chciałem tam wpakować wymaga jednak nieco mocniejszych bebechów.
No nic, najwyżej z tego zrobi się stację pod naprawdę stare (<1994-1995) gry, a do reszty 'klasyków' postawi się coś innego. Tylko trzeba będzie to wszystko poskładać z części, niestety.
Marzy mi się Tiberian Sun/Commandos:BEL/Red Alert/trzy miony innych gierek z okolic
@Veuch: do tego kompa możesz pościągać gry z DOSa. Tylko wtedy zaopatrzył sie w wiekszy dysk.
Tiberian Sun kiedys EA dał za free. Do Red Alerta jest nawet spoko darmowy port: OpenRA
@Baero: wiem wiem właśnie, że musiałbym zejść do poziomu DOSowych hitów :)
Tiberian Sun wiem, że jest za free, a OpenRA zawiera w sobie remake Dune2000, Red Alerta i bodaj Tiberian Down, grałem dosłownie dzisiaj ;))
tylko w planach byłoby dużo więcej gierek, a szczerze to nie pamiętam jak to wszystko wygląda pod względem zapotrzebowania na miejsce, więc dysk na pewno większy trzeba by było skombinować. Póki co skoro mam pod
@Veuch: Ja sobie tak teraz myślę, że mogłem zostawić jeden komputer stary. Kiedyś od ciotki dostałem 12 komputerów z biura z prockami typu Pentium 2, Pentium 3. Ostatecznie z całych bebechów złożyłem jeden na koniec wylądowało to w elektro śmieciach. Swojego starego kompa sprzedałem za parę dyszek. Kartę graficzną Riva TNT też poszła za 15 zeta :D.
@Wight: widzisz, a mogłeś teraz siedzieć w piwnicy, wsłuchiwać się w rzępolenie dysku/napędu i grać sobie w HoMM II albo inne Doomy :D
@Veuch: W piwnicy to nie dałbym rady bo w bloku mieszkam a w piwnicy mam tak nawalone gratów, że jak drzwi otwieram to się wysypują :P. Do tego jakiś czas temu 230V zamienili nam na 110V bo sobie ludzie zamrażarki wstawiali i prąd kradli na koszt wszystkich.
@Veuch: Ze znalezieniem większego dysku w sklepie stacjonarnym będzie problem znaleźć. Ostatnio szukałem do PS2 We wszystkich sklepach jak pytałem się o dysk ATA to robili wielkie oczy ze zdziwienia, że chce coś takiego. Niby jest allegro, ale jakoś obawiam się, że dysk może nie przeżyć przesyłki.
W moim projekcie przewiduje zastosowanie takiej przejściówki jak na zdjęciu.
Pobierz Baero - @Veuch: Ze znalezieniem większego dysku w sklepie stacjonarnym będzie problem...
źródło: comment_1xDgWOCqox6dGReFj6TOljP6SnfO8FC9.jpg