Wpis z mikrobloga

• 151
Właśnie sobie tak myślę.. Ludzie mieszkający w #uk lubią podróżować. Moi znajomi właśnie pakują się do Rygi, gadam z moim wspólnikiem który siedzi na Florydzie, mój współlokator jesy teraz na Filipinach, a niedługo leci również do Japonii. Moi inni znajomi lecą do Barcelony i pomyśleć, że większość tych ludzi pracuje za minimalną..

Moi znajomi z Pl się cieszą jak raz w roku mogą nad Polskie może pojechać..

#podroze #przemyslenia #takaprawda #emigracja
  • 100
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gracz: też jestem w szoku, w Anglii jestem praktycznie raz w roku przynajmniej lub więcej, chcąc pojechać do miasta niedaleko i zwiedzić cokolwiek i zjeść (ostatnio zajechaliśmy do Bath z Bristol) pęknie 100GBP na 2 osoby, restauracje, ubrania, usługi drogie - domy i mieszkania również, a na wykopie czytam, że za minimalną da się żyć jak bonzo.
  • Odpowiedz
@silver_spike:

400 odłożyć to luzik. W tamte wakacje odkładałam 800 z minimalnej, ale fakt faktem - była tragedia jeśli chodzi o mieszkanie.
Jak mieszkasz w sharehouse to spokojnie odłożysz 400, pokój około 300, jedzenie 100, jakieś dodatkowe wydatki na jakieś zachcianki nawet i kosmetyki, też 100 policzmy. Wychodzi 500 wydatków miesięcznych, minimalna to około 1020 po odprowadzeniu podatku. Ja mam nadzieję że uda mi się odkładać jakieś 600 miesięcznie.

Ja
  • Odpowiedz
@Shinoa: po prostu mamy inne potrzeby życiowe. 100GBP za jedzenie? serio? I co dalej? Chcesz odłożyć kasę i wrócić? Bo przecież nie kupisz tam mieszkania i nie zostaniesz. Czasem warto spróbować w Polsce, 1020GBP zarobisz w dużych miastach w Polsce w kilku branżach jak złapiesz doświadczenie. Nie oceniam Twoich wyborów, po prostu się dziwię.
  • Odpowiedz
  • 1
@sorek: to fajnie. cieszę się że się podoba. jak już Ci się znudzi na wsi, to jedz na poludnie I zobacz jakie Tam sa ceny.
  • Odpowiedz
@Gracz: wiem jakie tam sa ceny, dlatego tam nie jade :) Ja tutaj za £80k mogę mieć 5 bed dom w centrum miasta - nie wiem dlaczego miałbym jechać na południe ( ͡° ͜ʖ ͡°) tam tylko ciapaki, a ja tutaj wspaniałe 97.8% populacji białego człowieka ;) Zresztą nie wiem czemu mówisz, że Barnsley 100k mieszkańców to wieś, biorąc pod uwagę że jest dokładnie pomiędzy Sheffield
  • Odpowiedz
@silver_spike: zgadza się :) Tu masz filmik z naszego 5 bed dla mireczków w centrum Barnsley - kosztował nas w sumie koło £80 000 właśnie (z wszystkim po remoncie):
sorek - @silver_spike: zgadza się :) Tu masz filmik z naszego 5 bed dla mireczków w c...
  • Odpowiedz