Wpis z mikrobloga

Elon powiedział bardzo ciekawe słowa które wskazują na to, że jeśli Mars wypali to nie będzie to jedyne ciało niebieskie które skolonizuje SpaceX ()

If we can establish a Mars colony, we can almost certainly colonise the whole Solar System, because we’ll have created a strong economic forcing function for the improvement of space travel. We’ll go to the moons of Jupiter, at least some of the outer ones for sure, and probably Titan on Saturn, and the asteroids. Once we have that forcing function, and an Earth-to-Mars economy, we’ll cover the whole Solar System. But the key is that we have to make the Mars thing work. If we’re going to have any chance of sending stuff to other star systems, we need to be laser-focused on becoming a multi-planet civilisation. That’s the next step.

#spacex #spacexmasterrace #elonmusk
O.....Y - Elon powiedział bardzo ciekawe słowa które wskazują na to, że jeśli Mars wy...

źródło: comment_WOZvMEeWRlS6FQX6vu7bq5AwpTyHMQuw.jpg

Pobierz
  • 11
@OCISLY: Bardzo rozwojowy gościu. Dopiero od roku lub dwóch lat sledze jego losy i mam nadzieję ze wszystko mu sie uda.
Pamiętam jak przed rokiem 2000 na Discovery mówili ze NASA poleci na Marsa do 2010 roku lub 2015. Teraz to nawet do 2030 NASA nic nie zrobi.
Mam nadzieje ze za pomocą SpaceX za mojego życia zobaczę kolonizację Marsa.
A Muskowi moze chodzi jeszcze o Księżyc?
Zawsze mnie zastanawialo czemu
@OCISLY: Moim zdaniem następny będzie księżyc Jowisza Kallisto z Wiki:

W 2003 roku NASA przeprowadziła badania o nazwie HOPE (Human Outer Planets Exploration) dotyczące przyszłości ludzkiej eksploracji Układu Słonecznego, które dotyczyły między innymi Kallisto[9][10].

W rezultacie badań zasugerowano, iż możliwa jest budowa bazy na powierzchni Kallisto, która zajmowałaby się produkcją paliwa przeznaczonego do przyszłej eksploracji Układu Słonecznego[11]. Korzyści przemawiające za ulokowaniem takiej bazy na Kallisto to niskie promieniowanie spowodowane znaczną odległością
Zawsze mnie zastanawialo czemu ludzkość nie podjela sie ekspansji srebrnego globu :(

@kopek: bo jest maly i nie ma tam nic co by nas interesowalo: P

fajnie kolonie na ksiezycu zostaly pokazane w filmie time machine, najpierw kolonizacja i budowanie tam osiedli pod ziemia(bo slonce) a potem ksiezyc sie wzial i rozdupcyl na kawalki, zachwiana zostala orbita ziemi i w ogole kataklizm
@OCISLY: To jest naprawde ciekawa rzecz, i sam tak myslalem - ze ludzkosc bedzie powoli kolonizowac nowe planety, ba, nawet nowe uklady sloneczne (aka good ol' space opera). Ale potem bylo kilka ksiazek, ktore zmienily moje podejscie do tego problemu. Przy obecnym rozwoju technologii komputerowej bardziej prawdopodobny wydaje mi sie nagly rozwoj informatyki i zwiazanych z nia mozliwowsci dot. np. pojemnosci nosnikow danych, skomplikowania i rozleglosci neuronowych sieci itp. A to